Думата "πορφυρας" или "porphyras", която на гръцки означава лилав, е открита първа от студента по компютърни науки от Университета в Небраска Люк Фаритор, който участва в състезанието, което призовава участниците да приложат техника, известна като "виртуално опаковане", върху два свитъка, пуснати на сайта, в опит да разшифроват скритите думи.

Свързани новини

24.10.2023 10:44

За първи път изкуствен интелект разчете текст от прочутия неразгадаем древен свитък

Видян 955 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На пръв поглед свитъците от Херкулан изглеждат незабележителни, като парчета въглен. След като оцеляват след изригването на Везувий през 79 г., близо 2000-годишните документи се разпадат, ако някой се опита да ги разгърне, а оцелелите парчета с писменост се смятат за почти нечетливи за човешкото око - досега.

След две хилядолетия първата пълна дума от един от неотворените древни папируси е разкодирана с помощта на компютърни технологии и усъвършенстван изкуствен интелект, според съобщение, направено от екип изследователи, които стартираха "Предизвикателството Везувий" - състезание, предназначено да ускори откритията, направени върху свитъците.

Думата "πορφυρας" или "porphyras", която на гръцки означава лилав, е открита първа от студента по компютърни науки от Университета в Небраска Люк Фаритор, който участва в състезанието, което призовава участниците да приложат техника, известна като "виртуално опаковане", върху два свитъка, пуснати на сайта, в опит да разшифроват скритите думи.


Виртуалното разопаковане започва с компютърна томография - рентгенова процедура, която се използва за сканиране на всеки навит и изкривен папирус. След като проследят извитите слоеве при сканирането, изследователите виртуално сплескват свитъците и ги изследват с помощта на усъвършенстван изкуствен интелект, който е обучен да открива мастилото на страницата. Технологията е създадена от професора по компютърни науки в Университета на Кентъки Брент Сийлс и се разработва вече близо 20 години.

Усилията за тълкуване на свитъците обаче продължават много по-дълго.


Древни свитъци, открити от вулканична кал

Изригването на Везувий, вулкан, разположен близо до Неапол, Италия, през 79 г. от н.е., покрива с вулканична кал древните римски градове Помпей и Херкулан. Херкулан и свитъците остават погребани до случайното преоткриване на града от работник, който пробива кладенец в началото на 1700 г., според Обществото Херкулан.

Около 1100 карбонизирани свитъка, наричани сега "свитъците от Херкулан", са открити в сграда, за която се смята, че е била къщата на тъста на Юлий Цезар, според Университета на Кентъки. Колекцията се определя като единствената известна мащабна библиотека от класическата древност.

През XIX в. стотици свитъци са били разкъсани машинно и крехките папируси са останали на парчета, според уебсайта на университета.


 Източник: CNN


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.