Изкуственият интелект (ИИ) може да бъде използван като оръжие и трябва да бъде овладян от хората, каза президентът на Microsoft Брад Смит в интервю за CNBC.

Свързани новини

29.08.2023 15:50

AI се нуждае от човешки контрол, за да не бъде използван като оръжие: Microsoft

Видян 832 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изкуственият интелект (ИИ) може да бъде използван като оръжие и трябва да бъде овладян от хората, каза президентът на Microsoft Брад Смит в интервю за CNBC.

"Мисля, че всяка технология, измислена някога, има потенциала да се превърне както в инструмент, така и в оръжие", посочи Смит.

"Трябва да гарантираме, че ИИ (AI) остава обект на човешки контрол. Независимо дали става въпрос за правителство, армия или друг вид организация, която обмисля използването на ИИ, да речем, за автоматизиране на критична инфраструктура, ние трябва да гарантираме, че имаме хора в контрола, така че да можем да го забавим или да го изключим", добави той.

Технологични лидери по света предупредиха за рисковете от изкуствения интелект, след като чатботът ChatGPT, задвижван от генеративен изкуствен интелект, набра популярност заради способността си да предоставя човешки отговори. Генеративният ИИ е вид технология за изкуствен интелект, която може да генерира съдържание като текст, изображения, код и др.

Главният изпълнителен директор на компанията OpenAI, собственик на ChatGPT, Сам Алтман, заедно с ръководители от отдела за изкуствен интелект на Google - DeepMind и от Microsoft, предупредиха през май, че изкуственият интелект представлява риск за човечеството, равняващ се на ядрена война, и подчертаха необходимостта от смекчаване на тези рискове.

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск, съоснователят на Apple Стив Возняк и няколко други технологични лидери също призоваха лабораториите за изкуствен интелект да спрат системите за обучение да надминат GPT-4 - който е най-новият голям езиков модел на OpenAI. Те също така призоваха за шестмесечна пауза на такова напреднало развитие на ИИ.

"Ето защо ние се застъпихме не само за компаниите да правят правилното нещо, но и за нови закони и разпоредби, които ще гарантират, че има прекъсвания с цел безопасност“, каза за CNBC шефът на Microsoft Брад Смит в кулоарите на срещата на върха Business 20 в Ню Делхи.

"Видяхме необходимостта от това другаде. Искам да кажа, просто си представете, че електричеството зависи от прекъсвачи. Качвате децата си на училищен автобус, знаейки, че има аварийна спирачка. Правили сме това и преди за други технологии. Сега трябва да го направим и за AI“, каза Смит.

Междувременно експлозивният растеж на ИИ кара трудещите се да се тревожат, че работните им места могат да бъдат заменени от технологията.

В доклад на Goldman Sachs през март се посочва, че генеративният AI може да повлияе на до 300 милиона работни места по света. Между 25% и 50% от работното натоварване в тези засегнати професии може да бъде заменено, посочи инвестиционната банка, добавяйки, че работните места, които изискват физически труд, е по-малко вероятно да бъдат значително засегнати от навлизането на изкуствения интелект.

В тази връзка изпълнителният директор на Microsoft посочи, че ИИ е инструмент, който допълва човешката работа, а не такъв, който замества работните места.

"Това е инструмент, който може да помогне на хората да мислят по-умно и по-бързо. Най-голямата грешка, която хората могат да направят, е да мислят, че това е инструмент, който ще им позволи да спрат да мислят. Ето защо в Microsoft наричаме нашите услугите втори пилоти", каза Смит.

"Възможността да вземете документ на Word и да го превърнете в слайд на PowerPoint не означава, че не трябва да четете вашите слайдове на PowerPoint, преди да ги представите. Всъщност трябва да влезете и да ги редактирате и да ги направите перфектни", добави той.

Миналата седмица председателят и главен изпълнителен директор на IBM - Арвинд Кришна каза пред CNBC, че ИИ ще повлияе първо на работните места на т. нар. "бели якички", но може да помогне на работниците, вместо да ги замести.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец