LNG

Свързани новини

04.07.2023 18:00

За първи път ЕС внася повече втечнен природен газ, отколкото газ по тръбопроводи

Видян 5042 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според данни на Енергийния институт (ЕИ) апетитът на Европейския съюз за втечнен природен газ (ВПГ) е нараснал през миналата година, тъй като блокът се опитва да компенсира загубените доставки по тръбопроводите от Москва.

Годишният статистически преглед на световната енергетика на EI показа, че вносът на газ по европейски тръбопроводи през 2022 г. е бил около 151 млрд. куб. м в сравнение с 232 млрд. куб. м година по-рано. Спадът от 35% на годишна база контрастира с вноса на втечнен природен газ, който е скочил до 170 млрд. куб. м миналата година от 108 млрд. м година по-рано. За да постигне това ниво на внос, 27-членният блок трябваше да изгради терминали за внос на втечнен природен газ.

Конфликтът в Украйна разклати "предположенията за доставките в целия свят", каза Ник Уейт, главен изпълнителен директор на EI в Лондон. Промените "ускориха ценовата криза и дълбокия натиск върху разходите за живот в много икономики", обясни той.

В началото на миналата година ЕС активизира усилията си за намаляване на енергийната зависимост от Русия като част от политиката си на санкции и вече забрани морските доставки на петрол от Москва и се присъедини към страните от Г-7, които наложиха ценови таван на руския суров петрол. Доставките на руски газ за ЕС спаднаха до рекордно ниски нива поради санкциите, свързани с Украйна, и саботажа на газопровода "Северен поток". Според доклада на EI Норвегия понастоящем е най-големият доставчик на газ за ЕС.


За да компенсира загубата на руски газ по тръбопроводите, блокът увеличава вноса на втечнен природен газ, включително от Русия. По данни на базирания в Брюксел икономически мозъчен тръст Bruegel през 2022 г. вносът на втечнен природен газ от Русия в ЕС е достигнал тригодишен връх - 19,2 млрд. куб. м.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.