Имаме нужда от повече хора.

Свързани новини

19.12.2023 14:54

За Безос и Мъск човешката популация не е достатъчно голяма: Ако имахме трилион хора, щяхме да имаме хиляди като Моцарт

Видян 1861 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Имаме нужда от повече хора. Това е посланието на двама от най-богатите милиардери в света, основателят на Amazon Джеф Безос и изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск.

Докато двамата се конкурират в космическия бизнес – Безос притежава Blue Origin, а Мъск има SpaceX – те са съгласни в някои аспекти за бъдещето на човечеството.

„Мисля, че в много от тези начинания сме съмишленици“, каза Безос в епизод от подкаста на Лекс Фридман, пуснат тази седмица. Той добави: „Наистина не познавам Илон много добре“, но каза, че му харесва идеята двамата да оформят приятелство.

Запитан на какво се надява за бъдещето на човечеството в космоса след стотици или хиляди години, той отговори:

„Бих искал да видя трилион хора, живеещи в Слънчевата система. Ако имахме един трилион хора, щяхме да имаме във всеки един момент хиляда Моцарти и хиляда Айнщайновци... Нашата слънчева система щеше да е пълна с живот, интелигентност и енергия.“

Това, което компании като Blue Origin и SpaceX правят, каза той, е създаването на космическа инфраструктура, върху която бъдещите поколения могат да изградят по-големи неща.

„Когато започнах Amazon, не трябваше да разработвам система за плащане. Тя вече съществуваше. Наричаше се кредитна карта“, каза той.


„Не трябваше да разработвам транспортна система, за да доставя пакетите. Тя вече съществуваше. Наричаше се пощенска служба и Royal Mail и Deutsche Post. И така цялата тази тежка инфраструктура вече беше на мястото си. И можех да стоя на раменете й.

Той каза, че иска да използва своите печалби от Amazon, за да изгради тежка инфраструктура, която ще бъде използвана от космическите предприемачи на бъдещите поколения.

„Когато можете да стартирате наистина ценна космическа компания в общежитие, тогава знаем, че сме изградили достатъчно инфраструктура, така че изобретателността и въображението наистина да могат да бъдат развихрени“, каза той. „Намирам това за много вълнуващо.“

Той си представя хора, живеещи в гигантски космически станции, които имат „много предимства пред планетарните повърхности“, включително способността да ги въртят, за да създадат нормална гравитация. Той каза, че повечето хора биха искали да живеят близо до Земята и да отидат там на почивка, по същия начин, по който бихте могли да отидете в Националния парк Йелоустоун.

Той вижда, че околната среда на Земята се запазва чрез тежко производство, което се премества в космоса, възползвайки се от ресурсите на Луната и астероидния пояс.

Що се отнася до Мъск, той отдавна подчертава необходимостта човечеството да се превърне в многопланетен вид и той предвижда ракетите Starship на SpaceX да транспортират хора между Земята и Марс, където ще бъде установено постоянно човешко присъствие.

„Ние не искаме да бъдем един от тези видове от една планета, ние искаме да бъдем многопланетен вид“, каза той през 2021 г., след като SpaceX изпрати астронавти в орбита с повторно използвана ракета.

Той също така е предупреден за „криза с недостатъчно население“ тук, на Земята. През лятото на 2022 г. той каза, че намаляващата раждаемост, наблюдавана в много нации, представлява „най-голямата опасност, пред която е изправена цивилизацията досега“.

Няколко години по-рано той предупреди: „Най-големият проблем, пред който светът ще се изправи след 20 години, е сривът на населението.“

Този уикенд той отправи подобни предупреждения, докато присъства на политически фестивал в Италия, организиран от премиера Джорджия Мелони.

„Важно е да имаме деца и да създадем новото поколение“, каза той на присъстващите. "Колкото и просто да звучи, ако хората нямат деца, няма ново поколение."

По-рано тази година, след като Китай публикува цифри, показващи рязък спад на раждаемостта, Мъск туитна: „Колапсът на населението поради ниската раждаемост е много по-голям риск за цивилизацията от глобалното затопляне... отбележете тези думи.“


Източник: Fortune



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог