Сред бягащите е и Мария

Свързани новини

09.10.2023 15:59

Втора група български граждани пристигна у нас от Израел

Видян 1251 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 4 ч. тази сутрин у нас от Тел Авив е кацнал правителственият „Еърбъс” с втора група български граждани, поискали евакуация от Израел. Докарани са над 76-ма българи и 14 чуждестранни граждани, съобщи NOVA. Още в неделя външният министър Мария Габриел обяви, че българските граждани, подали заявка да се приберат, са 87.

Извършват се и граждански полети между България и Израел. Около 7:30 часа тази сутрин кацна самолет от Тел Авив, Хората обаче казаха, че е цяло чудо да успеех да хванеш граждански полет.

„В събота, когато атаките започнаха, не посмяхме да излезем от хотела. Прекарахме повече от 24 часа вътре, опитвайки се да намерим някакъв полет – какъвто и да е, за да се приберем в Базел. Успяхме да запазим места в самолета за София, утре летим за Братислава и ден по-късно – от Виена се прибираме в Швейцария”, споделя швейцарецът Томаш, който заедно със семейството си бил в Израел. С него са и трите му деца. „Те са вече тийнейджъри, не са малки, Момчетата го приеха по-спокойно, но дъщеря ми беше много уплашена – все пак говорим за война”, споделя бащата.

Сред бягащите е и Мария. Тя е българка, чийто съпруг е от Израел. За разлика от него, Мария има избор, затова оставя бизнеса си, взима двете им деца и отива на летището в Тел Авив. „Няколко пъти взехме полети, които бяха отменени. Летището е с 90% отменени полети. Ужасно, ужасно - деца, жени, възрастни жени на 85 години ги взимат там в Ивицата Газа, взимат ги от къщите им с оръжие, държат се с тях като животни. Това не е човешко”, казва българката.

В неделя вечерта у нас кацнаха малко над 90 българи, повечето от които са били в Израел на екскурзия. Сред тях обаче имаше и такива, живеещи постоянно в страната. България предприема извънредни мерки във връзка с конфликта. Антитерористичните служби у нас са на крак.

Пред NOVA посланикът на Израел в България описа ужаса, който сънародниците му преживяват в момента, с една дума - "нечовешки".

"Не говорим за човешки същества – това са зверове, които правят неща, немислими за демократичните общества. Всеки в близост до терористите е бил или убит, или отвлечен, включително деца, възрастна жена на 85 години в инвалидна количка, преживяла Холокоста.
Очевидно е планирана тази жестокост", заяви Н. Пр. Йоси Леви-Сфари, посланик на Израел в България.

Експертите са на мнение, че в момента е в ход подготовката за мащабна военна операция, която най-вероятно ще се проведе по въздуха. А мащабите ѝ ще бъдат невиждани до момента.

"Няма да бъдат водени преговори! В момента тече т.нар. подготвителен етап на тази операция – прочистване на Израел от терористични елементи. За броя на заложниците в изключително предварителни данни, които никой не е потвърдил официално – става дума за около 100 души. Между тях има и деца, а по предварителни данни вече говорим, че има и бременна жена. Ние се намираме в състояние на война", подчерта Мирослав Зафиров, дипломат от ООН, участвал в преговорите между Израел и Палестина.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци