Ракета се взривява в град Газа по време на израелски въздушен удар на 8 октомври 2023 г. (MAHMUD HAMS / AFP)

Свързани новини

09.10.2023 17:19

Хамас "заблуди" Израел преди опустошителната атака: Reuters

Видян 2552 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В доклад на Ройтерс се твърди, че "Хамас" е "измамила" Израел, докато е подготвяла и извършвала изненадващото си нахлуване в израелска територия в събота. Информационната агенция е разговаряла с вътрешни лица и от двете страни на това, което израелските служители описват като национален вариант на провала на разузнаването от 11 септември.

Нападението е било планирано още от израелско-палестинските военни действия през май 2021 г., в които Хамас е бил основен участник, твърди източник, близък до радикалното войнствено движение, в материала от понеделник. Израел е бил подведен да вярва, че ръководството на Хамас е по-заинтересовано от икономическото възстановяване на Газа, отколкото от подновяване на бойните действия.


Източникът твърди, че 1000 бойци, обучени за атаката в събота, не са знаели за какво се готвят, както и много лидери на организацията. Дори когато бойците открито провеждали учения за водене на градска война в имитация на израелско селище, построено в Газа, техните противници смятали, че заплахата е сравнително ниска.

Източник от израелските служби за сигурност заяви пред Ройтерс, че Израел е преместил войски на Западния бряг за допълнителна защита на еврейските селища там.


Израелското правителство се опита да насърчи възприеманото от него примирие, като облекчи блокадата на Газа, която е в сила от 2007 г. насам. То издаде около 15 000 разрешителни за жители на крайбрежната ивица да работят в Израел и Западния бряг.

Хамас пое контрола над Газа в ожесточени сблъсъци със съперничещата си Фатах година след като я победи на изборите през 2006 г. Над 2 милиона души са натъпкани на площ от 365 кв. км.

При светлинната офанзива в събота Хамас изстреля 3 000 ракети, за да порази израелската противовъздушна отбрана и да даде възможност за навлизане на делтапланерист над граничната стена на Газа, заяви източникът. Настъпателните сили са обезопасили района и са осигурили време за пробив на укреплението с експлозиви.

След това елитно подразделение на Хамас на мотоциклети пресрещнало изненаданите израелски войски. Те заглушиха израелските комуникации, което допринесе за объркването и забави реакцията. Бойците на Хамас атакуваха цивилни граждани в Израел и взеха стотици заложници, които планират да разменят за затворници в израелски арест.


В статия на New York Times от неделя се твърди, че оръжия, разработени от Иран, са изиграли ключова роля в операцията на Хамас. В нея се посочва, че при нападението са използвани нови ракети "Ражум", които може да са били по-трудни за прехващане в сравнение с по-старите снаряди.

Американското разузнаване заяви, че оценява предполагаемото иранско участие. Техеран похвали Хамас за нападението, но отрече твърденията, че пряко го е подпомагал.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец