Но спирането на използване на руската система “Мир” представлява лека промяна в неговата неутрална позиция след пътуване до Съединените щати за Общото събрание на ООН, посочва Bloomberg.

Свързани новини

28.09.2022 14:13

Всички турски банки спират да използват руската платежна система Мир

Видян 1053 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Три държавни турски банки плануват да преустановят използването на руската платежна система "Мир" заради предупрежденията на САЩ за санкции, съобщи Bloomberg, позовавайки се на неназован високопоставен турски служител.

Ден по-късно, в сряда турската телевизия NTV съобщи, че в страната вече няма турски банки, които да приемат разплащания през “Мир”, която се превежда “Свят” от руски, разказва The Moscowtimes.com

Turkiye Halk Bankası, TC Ziraat Bankası и Turkiye Vakıflar Bankasi плануват да спрат осъществяването на плащания чрез “Мир”, след като същото решение вече взеха двете водещи частни турски банки миналата седмица.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган миналата седмица дискутира алтернативи на “Мир” с негови водещи финансови експерти, които наред с това са провели разговори с руските си колеги. До момента Ердоган не се е присъединил към санкциите на Запада заради войната на Русия в Украйна и бе основен посредник по сделката за украинско зърно, подкрепена от ООН.

Но спирането на използване на руската система “Мир” представлява лека промяна в неговата неутрална позиция след пътуване до Съединените щати за Общото събрание на ООН, посочва Bloomberg.

Турция, която се оказа популярна дестинация за руснаците, напускащи Русия след обявената мобилизация от Путин, се очаква официално да обяви решението си за системата “Мир” още през тази седмица.
Решението на турските банки да се откажат от използването на руската платежна система "Мир“ е прието “под безпрецедентен натиск от САЩ“ и Москва и Анкара трябва заедно за търсят противодействие на това, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
 
“Разбираемо е, че банките и финансовите оператори се намират под изключително силен натиск от САЩ, заплашват ги вторични санкции за банковата система. И това решение, разбира се, е взето под този безпрецедентен натиск. Ситуацията е сложна и, естествено, ние трябва заедно да търсим начини за противодействие на този натиск, така че най-малкото да не причинява щети на нашето търговско-икономическо сътрудничество и да не лишава от комфортни условия многото милиони руски туристи, които всяка година посещават Турция“, каза Песков в отговор на въпрос.

Повече от половината от населението на Русия притежава “Мир” карти за разпащания, които Русия започна да разработва от 2015 г., за да заобикаля санкциите на Запада.


Mir е разработена от Централната банка на Русия като вътрешна алтернатива на Visa и Mastercard след първия кръг от санкции, наложени на Москва през 2014 г. След въвеждането на новата платежна система руските банки са издали над 129 милиона карти Mir.


Миналата седмица руски медии съобщиха, че банки в Казахстан и Виетнам са спрели да приемат платежни карти Mir, за да избегнат риска от вторични санкции от страна на САЩ.

Спирането на “Мир” ограничава възможностите на руски граждани в чужбина да извършват безкешови транзакции, след като западните санкции направиха издадените от Русия карти Visa и Mastercard неизползваеми.

Министерството на финансите на САЩ предупреди този месец банките извън САЩ, че приемането на плащания с”Мир” “би рискувала да подкрепи усилията на Русия да избегне санкциите на САЩ”.

След спирането на разплащанията с “Мир” в Турция, Виетнам и Южна Корея остават единствените държави, които не са бивши социалистически републики и продължават да приемат “Мир”.
Много зависима от руския газ и петрол, Турция отказа да се присъедини към западните санкции, наложени срещу Русия след нахлуването в Украйна. В страната, популярна дестинация за руските туристи, пристигнаха хиляди руснаци от началото на войната, припомня АФП.
 
Турция обяви разширяване на обхвата на системата "Мир" след среща в началото на август между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин.
 
Вашингтон обаче незабавно предупреди турските компании и банки, които търгуват с Русия, за риск от възможни санкции.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева