Свързани новини

04.07.2014 13:42

Всеки трети българин страда от алергии

Видян 1069 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки трети българин е алергичен. Това показват данни на Българското дружество по алергология. Те сочат, че общо от алергичен ринит в България боледуват около 20-25%, от бронхиална астма - 8-9% от населението, като честотата е значително по-висока при децата. При сумиране на процентите с останалите алергии, резултатът достига до 35% от цялото население.


Според световните изследвания в близките 20-25 години половината от населението, включително и у нас, ще бъде болно от алергии. Доказано е, че ако се лекува алергичният ринит, честотата на развитие на бронхиалната астма е много ниска, докато ако не се лекува - около 40% от тези болни развиват астма.


МБАЛ „Александровска" разполага с единствената в страната Клиника по клинична алергология, в която се извършват уникални по своята специфичност дейности. Клиниката се оглавява от националния консултант по алергология проф. дмн Васил Димитров, който е и председател на Българското дружество по алергология, съобщават от лечебното заведение.


По повод тревожните данни и по повод предстоящия Световен ден за борба с алергиите - 8 юли, УМБАЛ „Александровска" в партньорство с Българското дружество по алергология, Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергии и ХОББ и Столична община, организира едноседмична информационна кампания на открито за гражданите на София.


Тя е част от мероприятията, посветени на 135-годишнина от създаването на болницата и цели да повиши общественото внимание към алергиите и усложненията, до които водят, да популяризира широко съвременните методи за профилактика, диагностика и лечението им, а също и да насърчи здравословния начин на живот, който е един от факторите за превенция.


На информационен пункт в Южния парк (голямата поляна, вход от бул. „Гоце Делчев"), в периода 7-11 юли, от 10.00 до 14.00 ч., специалисти от Клиниката по алергология на болницата ще консултират и анкетират безплатно гражданите и техните деца, ще изследват капацитета на белодробното и на носното дишане (измерване на дихателни обеми) на желаещите с портативен електронен спирограф и други устройства и ще демонстрират изследване с кожно-алергични проби.


През Седмицата за борба с алергиите, в Клиниката по алергология на УМБАЛ „Александровска" ще се провеждат и обучения за пациенти на тема „Популярно за астмата", всеки работен ден, от 14.00 до 16.00 часа.


Тревожните данни сочат, че до 2050 година 50% от населението на Земята ще бъде засегнато най-малко от една алергична болест. Само за последните 20-25 години хората с различни алергии, бронхиална астма, атопичен дерматит и алергичен ринит са се увеличили 3 пъти. Алергичните заболявания са на второ място по брой на засегнати пациенти.


Данните сочат, че не само се е увеличила честотата на алергичните заболявания, но и значително се е разширила възрастовата граница на пациентите. Свръхчувствителност може да се появи както в ранно детство, така и в по-напреднала възраст.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева