Свързани новини

17.07.2012 13:47

Избегнете хранителните алергии през лятото

Видян 2002 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Почивката с деца може да бъде доста стресиращо преживяване по различни причини, но една от най-неприятните е, ако ви се наложи вместо да се излежавате на плажа да пазите хотелската стая, за да гледате болното си дете или още по-лошо да стигнете до болница заради някакво натравяне или хранителна алергия.


Факт е, че всички храни съдържат малки количества бактерии. Но лошото съхранение, неподходящата термо обработка и пипането на храната с мръсни ръце, могат да причинят размножаването на тези бактерии в достатъчно големи количества, за да предизвикат заболяване.


Ето и 6 съвета, които ще ви помогнат вие и семейството ви да прекарате почивката си здрави и доволни:


1. Местоположение. Опитайте се да се изключите всички прекалено изолирани плажове, курорти и дестинации, където няма добър лекар и не можете да получите адекватна медицинска помощ. Ако изберете по-отдалечено място, осведомете се колко време ще ви отнеме стигането до най-близката болница.


2. Пътувайте подготвени. Всичко може да се случи, когато се намирате далеч от дома. Затова си носете всички важни лекарства, както и тези които помагат при различни спешни случаи.


3. Планирайте какво ще консумирате (или с какво ще храните децата си) от предния ден. Опитайте се да наемате апартамент с кухненски бокс, вместо стандартна хотелската стая. Така ще имате повече възможност да приготвите за вас и вашето семейство сигурна храна. Този вариант ще ви спести и пари, и евентуални хранителни алергии или заразяване с ротавирус (диария).


4. Бъдете разумни, по отношение на храненето. Това върви ръка за ръка с планирането. Не влизайте в съмнителни ресторанти, разгледайте менюто на заведението преди да поръчате и си създайте впечатления за хигиената на ресторанта.


5. Обяснявайте внимателно на сервитьорите, какво точно искате да поръчате. Ако в ресторанта не искат да изпълнят поръчката ви така, както я желаете и нямат намерение да разберат и уважат вашите нужди, отидете някъде другаде! Това е по-безопасен вариант, отколкото да консумирате ястия със съмнителни съставки, които могат да причинят хранителни проблеми на вас и семейството ви.


6. Наблегнете на вегетарианския начин на хранене поне докато сте на почивка. Ако консумирате прекалено много млечни продукти като яйца, риба, морски дарове, месо, които се развалят по-бързо, вие определено ще сте в по-рисковата група. Затова наблегнете на плодовете и зеленчуците.


7. Пийте бутилирана вода. Не консумирайте айряни, таратори и др., за чието приготвяне е използвана най-вероятно чешмяна вода, която не е минала през висока температура и може да съдържа зарази и бактерии.


Ето и кои са храните, отговорни за около 90% от алергичните реакции


Мляко


Яйца


Фъстъци


Ядки (бадеми, кашу, орехи)


Риба


Морски дарове (миди, раци, омари, скариди)


Пшеница (глутен)


Най-честите симптоми на хранителните алергии:


- Изтръпване на устните;


- Сърбеж, уртикария;


- Подуване на устните, лицето, езика и гърлото;


- Затруднено дишане или запушване на носа;


- Хрипове;


- Коремна болка, диария, гадене или повръщане;


- Виене на свят, замаяност или припадък;



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог