ултрапреработени храни

Свързани новини

26.11.2023 07:30

Все повече доказателства за връзката между ултрапреработените храни и рака: Проучване

Видян 9249 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Консумирането на по-голямо количество ултрапреработени храни е свързано с по-висок риск от развитие на рак на горната част на храносмилателния тракт, като рак на устата, гърлото и хранопровода, сочи ново проучван, предаде CNN. Според данни от 2019 г. в Съединените щати около 71 % от предлаганата храна може да е ултрапреработена.

Хората, които са консумирали 10% повече ултрапреработени храни от останалите участници в проучването, са имали 23% по-висок риск от рак на главата и шията и 24% по-висок риск от аденокарцином на хранопровода - вид рак, който се развива в жлезите, които покриват вътрешността на органите, установяват изследователите.

"Това проучване допълва все по-големия брой доказателства, които сочат връзка между UPFs (ултрапреработени храни) и риска от рак", казва в изявление д-р Хелън Крокър, помощник-директор по изследванията и политиката в Международния световен фонд за изследване на рака, който финансира проучването.

Необходими са много повече изследвания и събиране на данни, за да се разбере връзката, която е установена в новия доклад, заяви съавторът на изследването д-р Ингре Хюйбрехтс, епидемиолог по хранене в Сектора по хранене и метаболизъм към Международната агенция за изследване на рака, която е подпомогнала финансирането на изследването.

Данните за храненето са събрани през 90-те години на миналия век, "когато консумацията на UPFs(ултрапреработени храни) е била все още сравнително ниска", каза Хюйбрехтс. "По този начин асоциациите могат да бъдат по-силни в кохорти, включващи скорошни оценки на проследяването на храненето."


 Според Организацията по прехрана и земеделие на ООН ултрапреработените храни - като газирани напитки, чипс, кюфтета, пакетирани супи, сладолед и др. - съдържат съставки, които "никога или рядко се използват в кухнята, или групи добавки, чиято функция е да направят крайния продукт по-вкусен или по-привлекателен".

Списъкът на добавките включва консерванти, устойчиви на плесени и бактерии; емулгатори, които предпазват несъвместимите съставки от разделяне; изкуствени оцветители и багрила; агенти против разпенване, набухватели, избелващи, желиращи и глазиращи агенти; както и добавена или променена захар, сол и мазнини, предназначени да направят храната по-привлекателна.


 Телесните мазнини като рисков фактор

В новото проучване, публикувано във вторник в European Journal of Nutrition, са анализирани данни за храненето и начина на живот, включително въпроси за консумацията на ултрапреработени храни, на 450 111 възрастни, участвали в Европейското проспективно изследване на рака и храненето (EPIC). Едно от най-мащабните подобни проучвания в Европа, EPIC набира участници между 1992 и 1999 г. от 23 центъра в 10 европейски държави и Обединеното кралство.

Според американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията наднорменото тегло или затлъстяването е добре известен рисков фактор за развитие на поне 13 вида рак, включително рак на хранопровода. Ултрапреработените храни често са калорични и се смятат за фактор за наднорменото тегло, казват експертите.

След извършване на статистически анализ на резултатите обаче изследователите установяват, че увеличаването на телесните мазнини обяснява само част от статистическата връзка между ултрапреработените храни и рака на горния храносмилателен тракт за 14-годишен период.

Според проучването увеличеното съотношение между талията и бедрата обяснява само 5% от 23% по-високия риск от рак на главата и шията. Увеличаването на индекса на телесната маса, или UPFs, обяснява 13% от 24% допълнителен риск за рак на хранопровода, докато съотношението талия-ханш обяснява 15%.


 "С други думи, ако UPF допринасят за риска от рак, те го правят в малка степен, като допринасят за затлъстяването, и в много по-голяма степен чрез други механизми", казва д-р Дейвид Кац, специалист по превантивна медицина и медицина на начина на живот, който не е участвал в проучването.

"Какви биха могли да бъдат те? Възпаление, предизвикано от диетата; нарушаване на микробиома; неблагоприятни епигенетични ефекти; и много други възможности", каза Кац в имейл. Кац е основател на неправителствената организация "Инициатива за истинско здраве" - глобална коалиция от експерти, посветена на основаната на доказателства медицина на начина на живот.

Възможно е съставки като емулгатори, консерванти, изкуствени подсладители и токсини, съдържащи се в опаковките на храните, също да играят роля във връзката между ултрапреработените храни и рака или други заболявания, казват авторите на изследването.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.11.2023 23:48

    Бащата на Ирена Кръстева и дядо на Дилян е полк. Ангел Кръстев, който е бивш заместник шеф на управлението на Държавна сигурност във Враца. Назначен е след опита за преврат на Горуня, което говори за голямо доверие. И всъщност в онези години е отговарял и за ДС делата във Видниско, Михайловградско и Плевенско, понеже Враца е била определена за регионален център. Още по-любопитно е чий е началникът на заместника – полк. Ангел Кръстев. Също полковник – Мургин! Съвпадението във фамилиите на полк. Мургин и г-жа Мургина изобщо не е случайно.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.