Еритритолът се добавя към много нисковъглехидратни и кето продукти и нискокалорични подсладители.

Свързани новини

01.03.2023 09:30

Нулевокалоричният подсладител е свързан с инфаркт и инсулт: Проучване

Видян 5970 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според ново проучване заместител на захарта, наречен еритритол, който се използва за подслаждане на стевия, плод на монах и кето продукти с намалено съдържание на захар, е свързан с образуването на кръвни съсиреци, инсулт, инфаркт и смърт.

"Степента на риска не е малка", казва водещият автор на изследването д-р Стенли Хейзън, директор на Центъра за сърдечносъдова диагностика и превенция в Изследователския институт "Лернер" към клиниката в Кливланд.

Според проучването, публикувано в списание Nature Medicine, хората със съществуващи рискови фактори за сърдечни заболявания, като диабет, са два пъти по-застрашени от инфаркт или инсулт, ако имат най-високи нива на еритритол в кръвта.


"Ако нивото на еритритол в кръвта ви е в горните 25% в сравнение с долните 25%, рискът от инфаркт и инсулт е около два пъти по-висок. То е равностойно на най-силните сърдечни рискови фактори като диабета", казва Хейзън.

Допълнителни лабораторни изследвания и изследвания върху животни, представени в статията, разкриват, че еритритолът изглежда е причинил по-лесно съсирване на кръвните плочици. Съсиреците могат да се откъснат и да стигнат до сърцето, предизвиквайки инфаркт, или до мозъка, предизвиквайки инсулт.


"Това със сигурност бие тревога", казва д-р Андрю Фрийман, директор на отдела за превенция на сърдечносъдови заболявания и уелнес в National Jewish Health, болница в Денвър, който не е участвал в изследването.

"Изглежда, че употребата на еритритол крие риск от съсирване на кръвта", казва Фрийман. "Очевидно са необходими допълнителни изследвания, но от предпазливост засега е разумно да ограничите еритритола в диетата си. "

В отговор на проучването Съветът за контрол на калориите, браншова асоциация, заяви пред CNN, че "резултатите от това проучване противоречат на десетилетията научни изследвания, които показват, че подсладителите с намалено съдържание на калории като еритритола са безопасни, което се доказва от глобалните регулаторни разрешения за използването им в храни и напитки", заяви Робърт Ранкин, изпълнителен директор на Съвета, в имейл.


Резултатите "не бива да се екстраполират към общото население, тъй като участниците в интервенцията вече са били с повишен риск от сърдечносъдови инциденти", казва Ранкин.

Европейската асоциация на производителите на полиоли отказа да коментира, като заяви, че не е разгледала проучването.


Снимка: olyina/Adobe Stock




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 04.03.2023 15:59

    още полуграмотниците пишат и вярват в лъжата за холестерола, измислена от биг фарма, за да си пробутва вредните химии, наречени статини, същата лъжа като тази за ваксините за ковид и още други подобни - безброй хранителни добавки с неконтролирано от никого съдържание

  • 002 Anonimen 01.03.2023 14:24

    Не е нужно да си гений за да се сетиш, че за всичко което е от изкуствен произход ние нямаме ензими за да го обработваме.

  • 001 Anonimen 01.03.2023 10:41

    сега всички други са виновни, но не и псевдоваксините за ковид, които продължават да убиват хората

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева