Свързани новини

08.12.2020 09:30

Все повече данни има за увреждане на сърцето след изкаран COVID-19: Доц. Генова

Видян 923 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Все повече данни има по отношение на засягане на сърцето след преболедуване на коронавируса. Това каза доц. Камелия Генова, специалист по образна диагностика, УМБАЛ "Пирогов", предаде бТВ.


„Процентът варира помежду 30 и 78%. Голямо немско проучване съвсем на скоро излезе с притеснителни резултати. При изследвани 100 пациенти, прекарали коронавирус, 2/3 са били на домашно лечение и установяват 78% с кардиомагниторезонанс, че имат промени в сърцето“, добави специалистът.


Данните са, че става по типа миокардит, възпаление на сърдечния мускул. Тъй като вирусът атакува малките съдчета, се забелязват тромби в тях, добави доц. Генова.


Тя изброи и най-честите симптоми. Те са лесна уморяемост, която продължава дълго след преболедуването, намален двигателен капацитет, невъзможност да се извършват обичайни физически дейности, смущения в сърдечния ритъм – аритмия, ускоряване на сърдечната дейност. Специалистът посъветва ако има такава симптоматика, да се потърси кардиолог.


Ритъмни нарушения са най-честата наблюдавана клинична картина, води до намаляване на съкращаване на сърцето и може да доведе до сърдечна недостатъчност, обясни медикът.


Освен това доц. Генова цитира изследване, в което 26 атлета, прекарали сравнително леко коронавируса, са с промени в миокарда.


Тя поясни, че освен сърцето има данни, че инфекцията може да засегне и централната нервна система и бъбреците, като може да доведе до инсулти, доста ограничени обаче и до бъбречна недостатъчност.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв