Свързани новини

12.02.2015 18:55

Връщаме 47 000 000 000 за 16-те, които сме подписали още на 6-и февруари

Видян 1850 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Със скандал вчера Бюджетната комисия одобри емитирането на заем в размер на 16 млрд. лв за следващите 3 г. Гласовете се разделиха 9 "за", 3 "против" и 5 "въздържал се". БСП беше представена от 3-ма от общо 4-мата си членове в комисията. Социалистите обясниха, че заместник-председателят на комисията Георги Търновалийски е болен и не е могъл да дойде, но заявиха неговия глас "против". Той бил изпратил потвърждение по имейл.В началото на заседанието председателят Менда Стоянова прие аргументите на левицата и зачете писмото на Търновалийски. След като обаче се оказа, че гласовете са 9 на 9, което означава, че предложението на финансовото министерство не е прието, тя заяви, че не зачита писменото заявление на червения депутат. Един от депутатите на ГЕРБ също беше болен, но тъй като бил представил медицинско свидетелство, неговият глас се зачете.

 

От БСП не приемат решението на Бюджетната комисия и заявиха, че ще сезират Конституционния съд, ако България изтегли нов заем.

 

Новият заем от 16 млрд. лева не е отхвърлен и от външната комисия, както бе съобщено първо. Оказа се, че от НС са се объркали в преброяването на гласовете, съобщиха от пресцентъра на парламента. Депутатите са го приели с 9 гласа „за”, 3 „против”  и 5 „въздържал се”.

„На заседанието е преброен като въздържал се и гласът на Красимир Богданов от Патриотичния фронт, който всъщност не е присъствал и не се е регистрирал в началото на заседанието”, пише прессъобщонието.

 

За 100 дни вече взехме 6 млрд. дълг, а имаме 9,2 млрд. фискален резерв. Новият дълг удвоява за 3 целия, взет през последните 30 години.

 

Договорът за заробващия заем от 16 млрд. лв, който с лихвите ще ни струва 47 млрд., е подписан изненадващо още на 6-и февруари, петък, въпреки че беше оповестен чак в понеделник, пред Bulgaria news.

 

Депутати от левицата определиха договора като скандален. Те обявиха, че заем с годишен процент на разходите 8.71% и 10.25% за срок от 30 години би струвал съответно 21 514 000 000 евро и 24.139 млрд. евро (47.312 млрд. лева) или тройно повече от взетото. Според БСП, управляващите „загробват" България, зад гърба на парламента. „Това са за колосални суми, които ще трябва да плащат българите", обяви депутатът от БСП Румен Гечев.

 

„Категорично сме против едно правителство за един мандат да удвои държавния дълг на България.Тези пари са необходими на управляващите, за да си осигурят финансов комфорт”, категоричен беше Гечев.По думите му българският парламент, съгласно Конституцията, никога не е разрешавал на правителството да сключва договор за 8 млрд. евро. „Това, което е разрешило НС за 2015 г., го има в Закона за бюджета и управляващите могат да теглят заеми от 6,9 млрд. лв, външен дълг и 1,2 млрд. вътрешен, нищо повече”, каза още червеният депутат. Той уточни, че никъде по света няма практика парламентът да гласува бъдещи дългове за бъдещи години. Бюджетът се гласува година по година. „Никъде в документа, даден на Комисията, не е разписано къде отиват и в какъв размер тези пари”, допълни депутатът. Според него ни се  „предлага да разпишем празен чек за 16 млрд. лв”. 

 

Депутатът от БСП Георги Кадиев определи поведението на Министерството на финансите като „безобразно“. На личната си фейсбук страница Кадиев разкритикува управляващите заради милиардите, които може да ни се наложи да плащаме следващите 30 г. „(Правителството-бел.ред.) стовари договор 170 страници 5 минути преди бюджетна комисия. (То-бел.ред) не консултира с нито една парламентарна група, а дори Дянков го правеше. Изненада целия парламент, от горе до долу – подобна ратификация не е предвидена в седмичната програма. Щели да финансират дефицити... Ами вземете направете нещо да има излишъци, не дефицити. Не Лукарски само да се развява по света, че трябвало да се запознае с тъщата в САЩ... Няма никаква причина да даваш на четирите банки да организират емисиите за 3 г. Винаги е за конкретна емисия. После преценяваш доволен ли си, искаш ли пак със същите да работиш. След като преди 9 месеца си емитирал на 3,05%, защо слагаш таван 10%? Това веднага праща сигнал, че си готов да поемеш по-високи лихви. На мен всичко това ми навява на задкулисни договорки и оказване на "приятелска" услуга на определени кръгове, за сметка на всички нас. Да не се увеличи броят на българите със сметки в Швейцария...“, написа във Фейсбук Кадиев.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби

Днес не се колебайте да се занимавате с неща, които подобряват вашето самочувствие

Днес не се колебайте да се занимавате с неща, които