Изборите в Нидерландия завършиха с първо място за радикалите около Герт Вилдерс, което вещае мрачни прогнози за България и Румъния в Шенген

Свързани новини

23.11.2023 16:11

Вотът в Нидерландия бетонира ветото за Шенген

Видян 1087 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изборите в Нидерландия завършиха с първо място за радикалите около Герт Вилдерс, което вещае мрачни прогнози за България и Румъния в Шенген. Неговата Партия на свободата (PVV) печели около 37 от 150-е места в парламента - над 2 пъти повече, отколкото на вота през 2021 г., сочат екзитполовете.


Формацията отдавна се слави с крайнодесни, антиислямскии и евроскептични лозунги, които сега могат да намерят своето приложение в бъдещия холандски кабинет. Сред основните послания на партията е борбата с мигрантския натиск и затягане на външните европейски граници.


Това на практика попари и последните ни надежди за Шенген, тъй като именно ветото на Нидерландия и Австрия е основна пречка за присъединяването ни към пространството. Припомняме, че темата е 1 от основните 5 приоритета в "програмата" на Сглобката между ППДБ, ГЕРБ и ДПС у нас.


Експертите сочат, че победа за Вилдерс ще постави страната на път за драматична промяна в посоката след четирите последователни центристки правителства на Марк Рюте. Но дори и те бяха стабилно резервирани спрямо страната ни.  


Въпросът сега е дали други партии желаят да се присъединят към Вилдерс, за да формират коалиция, тъй като той няма да има мнозинство в парламента. При всички положения обаче България остава бламирана по пътя за Шенген поне до края на мандата му, ако има кабинет. Дори и да има коалиция с участието на партията му в друго правителство, то нещата не биха могли да се променят  значително заради крайната позиция на PVV по темата за границите. Така беше в последния служебен кабинет на Рюте, а засега формацията около Вилдерс се очертава, като незаобиколима за останалите политически играчи в Нидерландия.


Напомняме, че още в края на октомври холандският министър по миграцията Ерик ван дер Бург обаяви, че  Нидерландия няма да свали ветото си за страната ни към Шенген. България остава “твърде корумпирана и проблемна”, беше и позицията на нидерландския служебен кабинет, който наследи блокиралия членството ни.
Междувременно и Австрия отново даде знак, че няма да свали ветото си. "За нас е немислимо в момента да разширим Шенген”, заяви преди месец австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с българския премиер Николай Денков във Виена.


Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за