В речта си външният министър Тобиас Билстрьом приветства очакваното членство на страната му в НАТО като "най-голямата промяна в шведската политика за сигурност от повече от 200 години".

Свързани новини

14.01.2024 07:31

Войната може да дойде в Швеция: Министърът на отбраната

Видян 24307 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Висши шведски служители призоваха хората да се подготвят за потенциална война на фона на нарастващото напрежение с Русия. Изявленията бяха направени на Националната конференция Folk och Forsvar в Сален.

В речта си външният министър Тобиас Билстрьом приветства очакваното членство на страната му в НАТО като "най-голямата промяна в шведската политика за сигурност от повече от 200 години".

Билстрьом предупреди, че "Русия ще представлява сериозна заплаха за сигурността на Швеция и Европа в обозримо бъдеще". Той добави, че Стокхолм "трябва да бъде реалист и да приеме - и да бъде подготвен за - продължителна конфронтация".

В отговор на тези настроения министърът на отбраната Пал Йонсон заяви, че "войната може да дойде и при нас", като заяви, че Украйна действа като "щит на Европа" в конфликта с Русия.

Миналата година Швеция се отказа от политиката си на неприсъединяване в полза на присъединяването към НАТО, като се позова на войната в Украйна, започнала през февруари 2022 г. Съседната държава Финландия избра същото, като се присъедини към НАТО през април 2023 г.


 Министър-председателят Улф Кристерсон обяви неотдавна, че 800 шведски войници ще бъдат разположени в Латвия през следващата година, за да подсилят 2000-те канадски военнослужещи, разположени там в рамките на инициативата на военния блок "Засилено предно присъствие в балтийските държави".

Говорейки за бъдещата роля на страната си в НАТО на същата годишна конференция миналата година, Кристерсон заяви, че "разполагането с ядрени оръжия на собствената ни територия в мирно време е на дневен ред".

Москва заяви, че продължаващото разширяване на НАТО към западните граници на Русия, както и отказът да се изключи бъдещото членство на Украйна, са сред основните причини за продължаващия конфликт. Русия разглежда НАТО като заплаха за националната сигурност. Началникът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов обвини Запада, че превръща Европа в "арена на конфронтация". Присъединяването на Финландия и Швеция "ще окаже негативно влияние върху ситуацията в Европа", предупреди той.

Москва също така заяви, че доставките на оръжия и пари за Киев превръщат страните от НАТО във фактически участници в конфликта.


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни