В продължение на месеци Ердоган упражняваше правото си на вето с аргумента, че не прави достатъчно за екстрадирането на хора, свързани с кюрдски групировки, които Анкара смята за терористични организации. На свой ред някои американски сенатори заплашват да блокират сделката за F-16, ако Анкара не одобри офертата на Швеция.

Свързани новини

27.09.2023 10:37

Ердоган иска F-16 и пуска Швеция в НАТО

Видян 845 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ратифицирането от Анкара на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО зависи от това дали администрацията на президента на САЩ Джо Байдън ще изпълни обещанието си да одобри продажбата на изтребители F-16 на Турция.

"Турският парламент ще има последната дума за членството на Швеция в НАТО", заяви Ердоган пред журналисти по време на полет от Азербайджан в понеделник. "Ако те [Вашингтон] спазят обещанията си, нашият парламент също ще спази собственото си обещание".

През 2019 г. Вашингтон изхвърли Турция от програмата за закупуване на изтребители F-35 заради покупката от Анкара на произведени в Русия системи за противовъздушна отбрана С-400. Вместо това Анкара поиска покупка на стойност 20 млрд. долара, която ще включва нови изтребители F-16, построени от Lockheed Martin, както и около 80 комплекта за модернизация на съществуващите й бойни самолети.

През юли администрацията на Байдън обеща да продължи с продажбата на F-16, след като Анкара се съгласи да спре да възпрепятства присъединяването на Швеция към НАТО. Въпреки това група американски законодатели, сред които и скандалният бивш председател на сенатската комисия по външни отношения Боб Менендес, заплашиха, че въпреки това ще блокират сделката за самолетите.

Един от най-важните ни проблеми, свързани с F-16, бяха действията на американския сенатор Боб Менендес срещу нашата страна", заяви Ердоган и добави, че "напускането на Менендес ни дава предимство, но въпросът с F-16 не зависи само от Менендес".

Миналата седмица Менендес беше обвинен по федерално дело за предполагаеми корупционни отношения и получаване на подкупи в полза на чужда държава. Въпреки че беше принуден да се откаже от ролята си на председател на комисията, служителят твърди, че е невинен и отказва да напусне Конгреса на САЩ.

Швеция и северната ѝ съседка Финландия подадоха заявление за присъединяване към НАТО през май 2022 г., след началото на конфликта в Украйна. Въпреки това, докато Хелзинки стана член на ръководения от САЩ военен блок през април, кандидатурата на Стокхолм остава в неизвестност поради нежеланието на Унгария и Турция.

В продължение на месеци Ердоган упражняваше правото си на вето с аргумента, че не прави достатъчно за екстрадирането на хора, свързани с кюрдски групировки, които Анкара смята за терористични организации. На свой ред някои американски сенатори заплашват да блокират сделката за F-16, ако Анкара не одобри офертата на Швеция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Денят е със смесена енергетика

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят е със смесена енергетика, но е напълно подходящ