Свързани новини

20.08.2021 16:38

ВКС: Стоматологът д-р Валентин Павлов е невинен за смъртта на 14-годишното момче

Видян 2010 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стоматологът д-р Валентин Павлов е невинен по делото за смъртта на 14-годишното момче, което почина след поставяне на пълна упойка за извършване на операция, реши Върховният касационен съд, като остави в сила постановеното от Софийския апелативен съд, предаде OFFNews.bg. ВКС обаче връща делото на САС заради присъдата на Венета Павлова - съпруга на лекаря и ръководител на клиниката, в която е извършена интервенцията, става ясно от решението.


Случаят от 2016 г. нашумя по време на предизборната кампания, в която д-р Павлов бе кандидат за депутат от Реформаторския блок, а главният прокурор поиска имунитета му. Разследването бе по повод смъртта на 14-годишното момче, което не успя да излезе от поставената му пълна упойка и след транспортирането му в „Пирогов“ почина.


Разследването тогава установи, че д-р Павлов е направил операцията, като еднолично, без консултация с анестезиолог, насрочил интервенцията под пълна упойка, чрез обща интубационна анестезия. Според разследващите това негово решение не е съответствало на множество медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия. По-конкретно – клиниката не е разполагала с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща анестезия, в случай че възникне усложнение от някакъв вид, посочват прокурорите. Прокуратурата е засякла и други пропуски.


Малко след операцията състоянието на детето рязко се влошило – вдигнало температура 39,5 С, получило тахикардия, затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид, признаци, които отговарят на състоянието „малигнена хипертермия“. В кратката характеристика на продукта-анестетик, приложен на пациента, е посочено, че употребата му би могла да доведе до злокачествена хипертермия. В листовката изрично е указано, че са докладвани постмаркетингови случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били фатални.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион