"Намалявайки бюджетните разходи с 20 млн. лв., Народното събрание е намалило общия размер на заложените от ВСС в неговия проект бюджетни разходи на съдебната система", припомнят върховните магистрати.

Свързани новини

02.06.2022 17:27

ВКС поиска да бъдат върнати орязаните 20 млн. лв. на прокуратурата

Видян 1741 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Прокуратурата трябва да разполага със средства, необходими за нормалното й функциониране, а основната гаранция за нейната независимост е осигуряването на достатъчно средства, обезпечени от държавата в рамките на цялата бюджетна година. Намаляването на бюджетните разходи за държавното обвинение рефлектира върху съдебната власт като цяло, която по този начин е поставена в условията на бюджетен недостиг.


 


Това се казва в становище на Пленума на Върховния касационен съд (ВКС) до Конституционния съд (КС). То е по делото, образувано по искане на главния прокурор Иван Гешев срещу орязания бюджет на прокуратурата. Той беше намален с 20 млн. лева. Съдиите от ВКС са на мнение, че КС трябва да отмени този текст.



"Намалявайки бюджетните разходи с 20 млн. лв., Народното събрание е намалило общия размер на заложените от ВСС в неговия проект бюджетни разходи на съдебната система", припомнят върховните магистрати.



И казват още: Действително по силата на Конституцията парламентът има суверенно право при приемане на държавния бюджет да определя размера и условията за получаване на субсидията от бюджета на всички държавни органи, включително и тези на съдебната власт.



Съдиите обаче напомнят за решение на КС от 12 юни 2001 г., в което се казва, че всяка "корекция трябва да е достатъчно мотивирана по начин, че да изключва постигане от страна на законодателната власт на цели, различни от конституционно установените".



В конкретния случай, упражняването на това правомощие от Народното събрание е с неясни мотиви: за „спешно реформиране и преструктуриране" на конституционно установен орган на съдебната власт, посочва Пленума на ВКС.


 


Според магистратите това създава предпоставки за сериозно затрудняване, или практически - блокиране на неговата работа, поради недостатъчно финансиране и има за последица накърняване независимостта на съдебната власт като цяло.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните