Темата с орязания бюджет за държавното обвинение отново се превърна в причина за спорове

Свързани новини

24.02.2022 17:02

Депутатите окончателно намалиха бюджета на прокуратурата с 20 млн. лв.

Видян 1199 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Парламентът окончателно прие бюджета на съдебната власт за 2022 г., като оряза с 20 млн. лв. бюджета на прокуратурата. В подкрепа на предложението гласуваха 114 депутати, 80 бяха против, а двама гласуваха въздържал се.


 


Темата с орязания бюджет за държавното обвинение отново се превърна в причина за спорове между управляващата коалиция и опозицията, като от ГЕРБ потвърдиха дословно тезата на главния прокурор Иван Гешев, който миналата седмица обяви, че целта е да бъде санкциониран той самият и че се прави опит за противопоставяне на БАН и държавното обвинение.


 


Предложението за по-малък бюджет за прокуратурата е на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански, като орязаната сума от 20 млн. лв. е предвидено да отиде за БАН.


 


Министърът на правосъдието Надежда Йорданова подчерта, че не става въпрос за намаляване на средствата за съдебната власт и в частност за прокуратурата, а напротив - за увеличаване на бюджета в сравнение с миналата година. Тя отново припомни, че се подготвят и структурни промени, които водят до намаляване на парите, като даде пример с преместването на Бюрото за защита на свидетелите към Министерството на правосъдието.


 


След окончателното гласуване предвидените разходи за Висшия съдебен съвет са 47 341 600 лв., за Върховния касационен съд - 24 223 200 лв., Върховния административен съд - 29 139 500 лв. За прокуратурата са предвидени 332 794 000 лв., за съдилища - 488 074 900 лв., а за Инспектората към Висшия съдебен съвет - 11 389 000 лв. Резервът за непредвидени и неотложни разходи е 900 000 лв., съобщава БТА.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв

Опитайте се да подобрите отношения


Опитайте се да подобрите отношения или да изгладите