Вижте как първият човек с чип в мозъка играе шах само с мисълта си

Свързани новини

22.03.2024 09:24

Вижте как първият човек с чип в мозъка играе шах само с мисълта си

Видян 415 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Невротехнологичната компания Neuralink на Илон Мъск публикува видео, което показва първия човек, на когото е имплантиран чип в мозъка. Както пише The ​​Washington Post, това ще бъде още един крайъгълен камък за компанията, която миналата година получи одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата да проведе изпитания върху хора на своя електронен мозъчен имплант.

Във видео, публикувано в профила на Мъск в социалната мрежа X, 29-годишният пациент казва, че името му е Ноланд Арбо и че е бил парализиран от раменете надолу след инцидент преди около осем години. Арбо заяви, че обича да играе шах и във видеото демонстрира как самостоятелно движи курсора и мести фигурите.

Устройството Neuralink и конкурентните продукти са проектирани да разчитат мозъчната активност, за да дешифрират какво движение възнамерява да направи човек и след това да издават команда за извършване на това действие.

Пациентът казва, че първо се е упражнявал да се опитва да движи ръката си, докато не му става интуитивно понятно да си представи движението на курсора.

Видеото на Арбо идва почти три години след като Neuralink публикува видео, показващо как маймуна играе понг с ума си. Тогава компанията беше критикувана за отношението си към животните по време на разработването на мозъчния имплант.

През 2021 г. американската компания Neuralink показа видео на маймуна, която играе видео игра без джойстик или каквито и да е бутони – само със "силата на мисълта“.

През септември 2023 г. Илон Мъск призна, че маймуните са умрели по време на теста, но той твърди, че нито един от смъртните случаи не е свързана с имплантиране. Разследване, проведено от WIRED обаче показа обратното.

Журналистите установиха, че някои животни са били евтаназирани, след като здравето им се е влошило след имплантирането на мозъчен чип.

Източници: Агенция "Фокус", gospodari.com


 


 

 





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Карамфилчо Седефчоф Зомбюлечфф 22.03.2024 20:49

    Егати колко не куул! Дайте всички волунтиарли да си нахакаме по един такъв чип, да си слушаме поп-фолк чалгичка, да си джиткаме кво си искаме без да се затрудняваме да мислим със собствените си полупразни кимберици! Ного ще е яко!

  • 001 киборг 22.03.2024 14:52

    Този е станал джедай.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху