Мозъчен чип на Мъск

Свързани новини

30.01.2024 09:26

Чип в мозъка на човек, имплантиран от Мъск

Видян 2369 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Илон Мъск съобщи, че неговата биотехнологична компания Neuralink е имплантирала успешно един от своите мозъчни чипове на човек за първи път, като твърди, че след операцията получателят е в добро състояние. Фирмата се надява да създаде интерфейс, който да позволява на хората да управляват устройства само с помощта на мозъка си.

Мъск оповести разработката в публикация в своята социална медия X (бивш Twitter) в понеделник вечерта, заявявайки, че "първият човек получи имплант от Neuralink вчера и се възстановява добре".

Макар да не предложи много други подробности, технологичният магнат добави, че първоначалните резултати са показали "обещаващо откриване на невронни пикове", имайки предвид мозъчните клетки, които изпращат химически и електрически сигнали към останалата част на тялото. Миналата година Neuralink описа в съобщение за пресата първото си изпитание върху хора, наречено PRIME, или "Прецизен роботизирано имплантиран мозъчно-компютърен интерфейс".


В крайна сметка тя се надява да разработи "напълно имплантируем, безжичен мозъчно-компютърен интерфейс", който би могъл да открие новаторски методи за лечение на хора, страдащи от различни увреждания, включително парализа.

Компанията заяви, че ще използва своя робот R1, за да имплантира хирургически чипа в областта на мозъка, която контролира двигателните функции, като отбеляза, че той е предназначен да "записва и предава мозъчни сигнали безжично към приложение, което декодира намерението за движение".

Изпитването получи одобрение от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) през май миналата година, преодолявайки твърденията, че предишни тестове са довели до "нарушения на изискванията за хуманно отношение към животните".


Според повече от 20 настоящи и бивши служители на Neuralink, както и според десетки вътрешни документи на компанията, получени от Ройтерс, Мъск е подтикнал изследователите на Neuralink да "ускорят разработката", което в някои случаи е довело до "провалени експерименти". Мъск е изразил надежда, че мозъчният имплант може да позволи на слепите да възвърнат зрението си, наред с други медицински чудеса. Макар че резултатите от първото изпитание върху хора все още не са известни, милиардерът неведнъж е демонстрирал мозъчния чип, включително на презентация през април 2021 г., в която маймуна от вида макак уж играеше видеоигра само с помощта на ума си.



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема.