На въпрос за конференцията в Париж, Тагарев обясни, че се придържат към националните позиции.

Свързани новини

29.02.2024 09:32

Видео: България не обсъжда и няма намерение да изпраща български военнослужещи в Украйна: Тагарев

Видян 926 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България не обсъжда и няма намерение да изпраща български военнослужещи в Украйна, заяви военният министър Тодор Тагарев в парламента.


На въпрос каква позиция е заела България на конференцията в Париж относно предложението на Макрон, Тагарев обясни, че се придържат към националните позиции. 


 Премиерът Николай Денков заяви, че той е против изпращането на бг войски в Украйна, но всеки който заеме страната на Русия е против българския национален интерес.


По време на самото изслушване в пленарна зала обединените сили на опозицията в лицето на БСП, ИТН и "Възраждане" зададоха десетки пъти по различен начин въпроса, свързан с изпращане на военни в Украйна. Денков и Тагарев бяха категорични: "Колкото пъти зададете този въпрос, толкова пъти ще получите същия отговор".


България и Украйна до момента не са обсъждали двустранно споразумение, обяви още Денков от трибуната на Народното събрание.


"Докато съм министър-председател никога няма да обсъждаме и няма да има решение за изпращане на български войници в Украйна. Това не се е променило, няма да се промени и всякакви опити да се измислят подобни теми нямат отношение към българското правителство днес.


По отношение на декларацията, която подписахме с министър-председателя на Украйна, тя не поема нови ангажименти за България, тя е приета от МС и затова не изисква ратификация на Народното събрание. За момента не се обсъжда и не е обсъждано двустранно споразумение. Ако се пристъпи към подготовка на такова споразумение, то ще бъде внесено за ратификация в Народното събрание", заяви Денков.


Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че е подписал с украинския си колега единствено писмо за намерения и всичко, което постъпи като заявка от украинска страна, ще бъде внесено за обсъждане в парламента.


"То е общ текст, в който потвърждаваме готовността ни да помагаме с политически, дипломатически, хуманитарни и военни мерки и разширяваме сътрудничеството в образованието и подготовката на наша територия на украински военни. Всяко едно действие по него ще иска вашето одобрение и при заявка от украинска страна, имаме готовност да продължим", заяви Тагарев.


 БСП поисках изслушването на министъра на отбраната Тодор Тагарев по много причини, като всичките те обаче са свързани в едно – тревогата ни, че България може да бъде въвлечена във война, която не е наша. Публично се обсъждат въпроси, които будят сериозни притеснения в българските граждани. Коментира се, че ще подпомагаме чужда армия в чужда война, загърбвайки българските интереси“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов по време на изслушването.


Гуцанов представи хронологично въпросите, които се коментират през последните няколко седмици, откакто България има редовно правителство, и припомни, че още преди да стане министър, Тодор Тагарев е успял да засегне честта и достойнството на Българската армия и българските пилоти и офицери: „Публично Вие обидихте целия състав на авиобаза „Граф Игнатиево“. Те Ви отговориха с първото в историята на военновъздушните сили отворено писмо“, припомни социалистът.


Той цитира писмото към Тагарев, в което военнослужещите от състава на Българските военновъздушни сили и Българската армия заявяват, че той за пореден път демонстрира пренебрежително отношение към тях. „В опитите си да защитите чужд интерес, обидихте



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог