Свързани новини

19.02.2013 14:07

Вежди потурчва Националния етнографски музей

Видян 1778 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Националната художествена галерия отива в българския Лувър, тука в Двореца ще правим музей на царете – Фердинанд, Борис и останалите”, с тези мили думи министър Вежди Рашидов представи поредния грандиозен и удивителен проект на културния фронт. Детайлите са много, но има един изключително важен: човекът, натоварен с тази деликатна работа пропусна да изясни какво ще се случва с Националния етнографски музей. Да, за информация на несведущите, и той се помещава в сградата на Двореца на жълтите павета в сърцето на София. Това е мястото, където се пази народната памет.


Нарочно търсено ли е обявяването на това и без друго безмислено упражнение около 140-годишнината от обесването на Левски от турците и то от човек, който по ирония на съдбата принадлежи именно на тяхното малцинство у нас?


Предизвикателство ли е това към всички нас или е поредната хранилка за приятелски строителни фирми?


Напомняме, че Дворецът беше изроден посредством нескопосан ремонт, отбелязан с фанфари миналата година. Старовремският френски паркет беше заменен с евтино подобие, а къде се крие оригиналът, безценен в буквален смисъл и избиран лично от ценител като Фердинанд? Вместо да бъде възстановена, както се прави навсякъде по света, прекрасната ретро дограма беше сменена с жалка имитация с пластмасов вид. Насред салоните, мислени в необарок, бяха натресени грозновати и също пластмасови климатици досами вековните камини от мрамор.


Пораженията, извършени върху този паметник на културата могат да се сравняват по отвратителност само с унищожаването на Ларгото в центъра на София, чийто предишен замисъл беше оценен от най-великия жив архитект Жан Нувел буквално като „единственото място с дизайн в този град”.


И накрая, музей на Царете, какъвто си представя републиканския министър Вежди вече има. За негово сведение, Симеон Сакскобурготски излъска семейната си резиденция „Врана”, където е изложил някои  уникални експонати от своята родова памет.


Такива ми ти работи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни