Според Калановски много важно е учебниците да бъдат прочистени от натрупаните идеологически митологеми. И децата да бъдат научени да мислят вместо да наизустяват материала.
01/02

Свързани новини

15.09.2022 09:41

Веселин Калановски: Свободата на учителя е решаваща за доброто образование

Видян 813 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Свободата на учителя да работи е решаваща за доброто образование. Това бе лайтмотивът на становището, изразено за образованието от Веселин Калановски в предаването „Въпросите“ на TV1.


„Никой не си спомня учебника, по който е учил. Но всеки помни поне по един любим свой учител. Това важи за всички. И потвърждава, че свободата на учителя да работи и да преподава както прецени е решаваща за доброто образование“, каза Калановски, който е водач на листата на “Демократична България” в Ямбол и номер 105 в листата на 24-и МИР в София.



„Също така много важно е децата да се научат да мислят, а не да зубрят. И това зависи от свободата в работата на учителите. Те трябва да могат да преценяват сами по кой учебник да преподават без да бъдат задължавани за това. Акцентът трябва да е върху учебните програми“, коментира той.



Според Калановски много важно е учебниците да бъдат прочистени от натрупаните идеологически митологеми. И децата да бъдат научени да мислят вместо да наизустяват материала.



В началото на учебната година Калановски се обърна към учениците: „Учете! Трупайте знания, но и търсете начин да ги осмислите. Така се развива разумът ви. Така ще успеете в живота! Учете!“
Известният актьор добави, че неслучайно заедно с двата най-важни приоритета на „Демократична България“, каквито са дигитализацията и правораздаването, основен акцент в програмата на коалицията са също така културата и образованието.



„Сигурно ще има битова криза и в културата – прогнозира Калановски. – Просто защото такива кризи се случват във всички сфери на живота ни в този момент. Вероятно много директори на театри се притесняват как ще се намерят средства за отопление и осветление през зимата... Но аз мисля, че хората се плашат малко повече от това, което ни предстои. Защото хората от моето поколение помним и времената на Луканов, и Виденовата зима. Малко предизборно смятам, че някои се опитват да ни плашат заради желанието си да се гласува малко по-радикално...“, каза той.



Калановски е сигурен, че при едно евентуално бъдещо управление с участието на „Демократична България“ Законът за културата ще бъде пренаписан. „Този закон просто не работи“, категоричен бе той. Добави, че са необходими основни промени също така и в Закона за културното наследство.



„Културата е това, което свързва нашето настояще с нашето бъдеще“, заключи Калановски.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 15.09.2022 10:22

    Свободата е важна, но не достатъчна, трябва и компетентност. Факт е, че все по-негрпамотни и необразовани излизат от училищата, а заплатите на учителите бяха увеличени 100% въпреки това. Соросоидът Денков си прокарва джендър историите и унищожаването на образованието точно по този начин, корумпира и подкупва учителите да не правят това, което трябва. СУ е превърнат в гнездо на Америка за България и соросоидите от НПО-та

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион