Събраните от схемата средства ще бъдат изразходвани за намаляване на сметките за сметосъбиране, които венецианците плащат и които са по-високи от тези в съседните градове.

Свързани новини

02.07.2022 07:53

Венеция ще събира 10 евро входна такса от посетителите

Видян 3595 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Венеция ще стане първият град в света, който ще събира входна такса от посетителите, съобщава Политико.

За да се справят с пренаселеността и да обезкуражат еднодневните туристи, градските власти обявиха в петък, че от януари 2023 г. ще събират такси от туристите в размер до 10 евро.

От години градът е силно пренаселен, а туристите генерират планини от отпадъци и в натоварените периоди тесните пешеходни пътеки в града са почти неподвижни.


След въвеждането на таксите посетителите ще трябва да направят предварителна онлайн резервация и да платят между 3 и 10 евро в зависимост от годишното време. Инспекторите ще патрулират в града и ще имат право да спират туристи и да изискват доказателства за плащане. Ако не сте платили онлайн, ще бъдете наказани с глоба в размер до 300 евро.

Събраните от схемата средства ще бъдат изразходвани за намаляване на сметките за сметосъбиране, които венецианците плащат и които са по-високи от тези в съседните градове.

Жителите на града, хората, които идват на гости, и туристите, които резервират нощувка в хотел, ще бъдат освободени от такса и ще могат да изтеглят сертификат, за да докажат, че не трябва да плащат.


Другите градове, засегнати от масовия туризъм, ще следят внимателно дали моделът на Венеция е пионерски.

На пресконференция в петък Симоне Вентурини, ръководител на туристическия отдел в града, заяви, че мярката е "наистина революционна", но предупреди, че може да отнеме време и настройки, за да заработи системата перфектно.

Той каза: "Това е пътуване, знаем, че като първият град в света, който прави това, би било арогантно да мислим, че всичко ще работи перфектно. Не казваме, че сме решили всички проблеми, свързани с прекомерния туризъм, или че имаме магическо решение. Постоянно ще я подобряваме. "

Микеле Зуин, ръководител на бюджета на града, заяви, че таксата има за цел да демотивира посетителите в натоварените часове, за да създаде по-добри туристически потоци. "Градът остава отворен. Венеция не е затворена", казва той.


 


 Снимка:Alberto Pizzoli/AFP via Getty


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и