Великобритания няма да конфискува руски пари

Свързани новини

20.04.2024 08:04

Великобритания няма да конфискува руски пари: Politico

Видян 3258 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според експерти по санкциите, цитирани от Politico, Обединеното кралство може и да не конфискува замразените активи на Русия, въпреки политическите обещания за това, тъй като подобна стъпка би нарушила върховенството на закона и би довела до множество правни казуси.  

По данни на Банката на Русия от началото на войната в Украйна Лондон е блокирал активи на стойност 26 млрд. паунда (32,1 млрд. долара), принадлежащи на руската държава, и над 18 млрд. паунда (22,4 млрд. долара) частни активи, свързани с Русия, съобщи британското правителство.   

Много британски официални лица отдавна настояват за конфискация на парите и използването им за изплащане на репарации на Украйна.  

Politico отбелязва, че през 2022 г. британският депутат Майкъл Гоув е предложил да се конфискуват именията на богати руснаци в столицата на Обединеното кралство, наричана "Лондонград" заради репутацията ѝ на дестинация за руски магнати, и да се използват за настаняване на украински бежанци. Други официални представители на Обединеното кралство настояват, че суверенните активи на Русия трябва да се използват за подпомагане на възстановяването на Украйна.    

Две години след това обаче не е направено почти нищо за реалното конфискуване на активите, въпреки многото "шумни изявления", отбелязва изданието.  

Адвокатите и експертите по санкциите, които разговаряха с Politico, заявиха, че независимо от "политическото надприказване" никога няма да има правно основание за отнемане на замразените руски пари или имущество.

"Британското правителство едва ли ще се чувства комфортно да създава смел нов правен ред", заяви пред изданието Анна Брадшоу, адвокат по санкциите в "Питърс и Питърс".  

Макар че блокирането на активите може да се разглежда като временен инструмент за санкции, директното им изземване би превърнало Обединеното кралство в "клептократичен режим", според депутата Хариет Болдуин, която председателства Комисията по финансите на общините.

Други юристи са съгласни, че постоянната конфискация на активите би имала "огромни" правни последици. Въпреки продължаващите дискусии между западните държави относно потенциалното изземване на лихвите, получени от замразените резерви на руската централна банка, има малък шанс активите, принадлежащи на физически лица, някога да бъдат конфискувани.  

Според Брадшоу правителствата, които конфискуват частни активи, "започват да пренаписват основните принципи, които са в основата на повечето правни системи".   

Макар че западните поддръжници на Киев като цяло са съгласни, че замразените активи трябва да се използват за подпомагане на Украйна, те не са съгласни с правните начини за тяхното използване.   

"Дори ако бъдат конфискувани само нетните печалби, а не основните активи, ще има години, ако не и десетилетия, на международни съдебни дела", казва Франсис Бонд, адвокат по санкциите в Macfarlanes.  

Като цяло Западът е замразил руски държавни активи на стойност около 300 млрд. долара и активи на стойност над 80 млрд. долара, принадлежащи на руски граждани и предприятия.   

Русия неведнъж е заявявала, че тези действия представляват кражба, и е предупреждавала, че при необходимост ще отговори със същото.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак