Русия се изкачи на шесто място по притежавани валутни активи

Свързани новини

17.02.2024 07:02

Русия се изкачи на шесто място по притежавани валутни активи: Световният съвет по златото

Видян 5927 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Русия се е изкачила на шесто място в света по отношение на валутните резерви, според последните изчисления на Световния съвет по златото. Към края на 2023 г. страната е натрупала 442,5 млрд. долара във валутни резерви, изпреварвайки Саудитска Арабия, чиито запаси са спаднали до най-ниското си ниво от 2009 г. насам - 439 млрд. долара.


Първите пет в класацията са Китай (3,3 трлн. долара), Япония (1,2 трлн. долара), Швейцария (755,9 млрд. долара), Индия (574,8 млрд. долара) и Тайван (564 млрд. долара).


По отношение на общите международни резерви, които включват монетарното злато, Русия също е на шесто място с наличности на стойност 598,4 млрд. долара към 1 януари. По данни на руската централна банка през изминалата година стойността на нейните авоари се е увеличила с около 16 млрд. долара, което до голяма степен се дължи на по-високите цени на златото.


Анализаторите обаче отбелязват, че позицията на страната в световната класация вероятно ще се повиши още повече, ако цените на петрола и газа се повишат, тъй като част от по-високите приходи от износ ще формират резерви, твърдят експерти.

Приблизително половината от валутните резерви на Русия са замразени в чужбина поради западните санкции срещу Москва, въведени в отговор на конфликта в Украйна. ЕС и САЩ обмислят начини да ги конфискуват, за да финансират пакети от помощи за Киев.

 Посланиците на ЕС неотдавна се споразумяха да конфискуват печалбите, генерирани от замразените руски активи, държани от базираната в Белгия клирингова къща Euroclear, която държи около две трети от средствата, за подпомагане на Украйна.

 Предложението, което според съобщенията няма да засегне самите активи, все още предстои да бъде одобрено от Европейския съвет.


 Москва неведнъж е осъждала всякакви действия, насочени към нейните активи, държани в чужбина, като е оприличавала.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

близнаци