Вековно училище

Свързани новини

22.08.2023 12:42

Вековното училище в Лешница отваря врати за нов живот на 24 септември

Видян 834 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Датата 24 септември ще остане в историята на санданското село Лешница. След малко поече от месец местните хора ще сбъднат една своя мечта. Врати ще отвори отново вековното училище, построено точно преди век – през 1923 година.

В сградата ще се помещава Неделно православно училище „Св. св. Кирил и Методий“ към храм „Света Марина“, а на другия етаж ще се подреди музейна сбирка за миналото на населеното място. Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи света литургия в църквата в празничния ден, а след това ще освети вековното школо, което бе обновено за малко повече от една година и чества своя 100-годишен юбилей.

Владиката сам ще раздаде на децата учебни помагала по вероучение. Предвидена и интересна програма – ще има музикални изпълнения, рецитал, ще се припомни част от историята на Лешница. „Благородната кауза на жителите на Лешница се увенча с успех! Това стана възможно с много вяра, надежда и работа. Неделно православно училище „Св. св. Кирил и Методий“ към храм „Св. Марина“ ще отвори врати в сградата на обновеното стогодишно училище.

Още на 24 септември ще проведе своя първи урок по вероучение. Вече има записани деца, пет от тях са от град Сандански. Всяка неделя от 12:00 часа децата от втори до осми клас ще усвояват православната вяра и традиции чрез беседи, песнопения, участие в света литургия, творчески занимания, игри и състезания“, заяви отец Димитър Илчев, който е идеологът за възраждането на затвореното преди години училище.

Сградата отвън и отвътре е изцяло реновирана. Боядисани са прозорците и вратите, монтирано е и новото остъкляване, положено е дюшемето. Доставено е и необходимото оборудване и за Неделното училище, и за музея. Само преди 1 година сградата изглеждаше трагично и отвън, и отвътре. Но местните хора започнаха ремонт по фасадата и покрива на 15 юни миналата година. За да дадат втори живот на някогашния образователен център.



Източник: Пиринско днес



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец