Преди десетина година с доброволен труд е направена дренажна система край сградата на църквата, но и това не помогнало в битката с влагата.

Свързани новини

01.08.2023 12:39

Доброволци спасиха от разруха 188-годишната църква в Горно Драглище

Видян 1371 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спасиха 188-годишната църква „Свето Въведение Богородично“ в разложкото село Горно Драглище от влага, мухъл и разруха. От години влажността атакуваше основите на вековния храм и имаше реална опасност божият дом да рухне.

С помощта на майстори от Банско и на местни жители, които работиха като доброволци, вече е напълно завършен северният навес на постройката. По този начин се слага край на просмукването на влагата, която съсипваше основите на православния молитвен дом.

„Църковното настоятелство благодари сърдечно на всички, които участваха в това богоугодно дело! Тези доброволци ни спестиха най-малко 10 000 лева разход, защото работиха напълно безвъзмездно! Материалите пък са закупени с помощта на дарения. Това е една от най-старите църкви в региона и в Пиринския край. Тя е осветена през далечната 1835 година, когато е осветена и църквата „Света Троица“ в град Банско. Освещава ги самият Самоковски митрополит Игнатий, защото по това време Разложката духовна околия е част от Самоковската епархия“, казва за Илинден Прес иконом Георги Касапинов, който служи в този старинен храм.

Преди десетина година с доброволен труд е направена дренажна система край сградата на църквата, но и това не помогнало в битката с влагата. Имало опасност да рухне храмът. Затова преди две години старата ламарина на покрива е подменена, поставени са и нови керемиди, монтирани са нова ламперия, мембрана и дървена скара.

Поставени са и снегозащитни елементи на определени места по покрива. Стрехата на покривната конструкция обаче не била достатъчно дълга. Днес вече и този проблем е решен. А църквата ще бъде запазена за идните поколения, тъй като вече е спечелена битката с опасната влага.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак