Софийският градски съд трябва да се произнесе по исковата молба на Николай и Евгения Баневи

Свързани новини

21.11.2023 16:49

Върховният съд задължи градския да се произнесе по делото на Баневи срещу Гешев и заместниците му

Видян 1110 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийският градски съд трябва да се произнесе по исковата молба на Николай и Евгения Баневи срещу вече бившия главен прокурор Иван Гешев и петимата му някогашни заместници (един от тях е настоящият и.ф. началник на държавното обвинение Борислав Сарафов). Това е определил Върховният касационен съд, съобщи Сега.

Досега както градският съд, така и апелативният отказаха да се занимават с иска за 60 000 лв., който Баневи заведоха през 2021 г. срещу Гешев, Сарафов, Десислава Пиронева, Даниела Машева, Красимира Филипова и Пламена Цветанова. Ръководството на прокуратурата бе дадено на съд от Баневи за морални вреди, причинени им от писмо до 67 европейски институции, в което наред, че се оплакват от натиск, Гешев и заместниците му се хвалят и с неприключили дела, сред които и това срещу Баневи. Това е арогантна злоупотреба с права и нарушение на презумпцията за невиновност, смятат Баневи.


Долните инстанции приеха, че писмото е било в кръга на професионалната компетентност на Гешев и заместниците му. Трима върховни съдии - Маргарита Соколова, Светлана Калинова и Гълъбина Генчева обаче отменят актовете на градския и апелативния съд и връщат делото за разглеждане. Съдиите обясняват, че функционалният имунитет на магистратите не е абсолютен. И целта му е да пази държавата и нормалното функциониране на съдебната власт, а не ползващите се от него лица. Цитира се практика на Конституционния съд, както и решения на Европейския съд по правата на човека. При всяко заведено гражданско дело трябва да се преценява отделно дали функционалният имунитет е пречка за воденето му, обяснява още върховният съд.


Забраната за публично позоваване на вината не се отнася до актовете на обвинението, които имат за цел да докажат вината на заподозрения или обвиняемия (например обвинителен акт). Според практиката на Европейския съд по правата на човека обхватът на принципа на презумпцията за невиновност не се ограничава до проста процедурна гаранция в наказателните дела, а изисква никой представител на държавата да не заявява, че дадено лице е виновно за престъпление преди неговата виновност да е била установена от съд.


Ако в публични изявления на властите някой бъде представен като виновен преди да е осъден, то презумпцията за невиновност би била нарушена, обяснява съдът.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни