Бившият главен прокурор Иван Гешев

Свързани новини

15.11.2023 16:17

Иван Гешев е загубил качеството на магистрат: ВАС

Видян 746 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият главен прокурор Иван Гешев няма вече качествата на магистрат, след като бе освободен и Прокурорската колегия на ВСС правилно е отказала да разгледа искането му да бъде възстановен и после да му бъде гласувана оставката. Окончателното решение е на тричленен състав на Върховния административен съд, съобщи Лекс.


Делото беше образувано по жалба на Гешев срещу решението на колегията от 5 юли, когато кадровиците оставиха без разглеждане писмо на бившия главен прокурор, в което той настояваше да бъде гласувана оставката му от съдебната система.


На 12 юни ВСС гласува за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор за нарушения на етичния кодекс. Три дни по-късно президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването му, а на 16 юни Гешев подаде молба до Прокурорската колегия на ВСС да бъде възстановен като прокурор във ВКС.
На 19 юни преди обяд Иван Гешев депозира ново заявление във ВСС, в което обяви, че не желае вече да работи като прокурор. Същия ден Прокурорската колегия прие за сведение заявлението, с което Гешев отказва да се върне на работа в прокуратурата.

Десетина дни по-късно бившият главен прокурор изпрати ново писмо в съвета.


На 5 юли кадровиците отново не излязоха с решение и оставиха без разглеждане писмото на Иван Гешев.
Върховните съдии припомнят, че Законът за съдебната власт регламентира, че след освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник, магистратите, по тяхно искане се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор или следовател или остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, които са ръководили. Те връщат лентата в професионалната биография на Гешев и посочват, че той е почнал дейността си като прокурор в Софийската районна прокуратура, а през 2012 г. встъпил в Софийската градска прокуратура.


На 19 юли 2016 г. Гешев подписва акт за освобождаване от длъжността прокурор в СГП и встъпва в длъжност административен ръководител на спецпрокуратурата. После е назначен за зам. главен прокурор, а накрая и за главен прокурор.


"Погледнато хронологично, след освобождаването му от длъжността прокурор в Софийската градска прокуратура, жалбоподателят не е бил повече преназначаван на длъжност прокурор с решение на Прокурорската колегия на ВСС", както изисква законът, посочва съдът. Гешев не е преназначаван за прокурор и след освобождаването му като главен.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни