Свързани новини

20.03.2017 15:06

В България топлоизолират панелките, в Москва ги сменят с нови тухлени сгради

Видян 3747 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докато в България искат да топлоизолират и го наричат "саниране", в Москва сменят панелките или т.нар. хрушчовки с модерни билдинги, като от четири стари правят една нова сграда.



Подобни 4-5-етажни постройки има и в редица квартали в София като Надежда, Толстой, Хиподрума, Гоце Делчев и много други. И за разлика от идеята у нас, те да бъдат "санирани", т.е. чисто и просто топлоизолирани, то кметът на Москва Сергей Собянин ще бута и построи нови билдинги и доста по-надеждни.



Ще бъдат сменени малките блокове, останали в историята като хрушчовки. Такива постройки има и в столицата, издигнати през 60-е и 70-е години на миналия век, от тях почва панелната ера на "жилищните комплекси". Моделът им е по руски образец. През 1957 г. по идея на Никита Хрушчов започват да ги строят в Русия. Срокът им на годност е 25 години, но са били предпочитани заради евтините материали, от които са направени и бързото издигане – строили са се по план за 2 месеца, но има и такива, които са се появявали и за 2 седмици.  Моделът е на архитектурният гений Корбюзие.



Според кмета на Москва Сергей Собянин, този тип остарели сгради няма смисъл да бъдат санирани, защото дори и да бъдат топлоизолирани не може да им се даде живот повече от 10 години. Освен това в Русия, преди да започнат да строят новите билдинги са попитали всички граждани дали са съгласни да заменят старото си жилище с ново. Модерните сгради са с разположение едно към едно като старите, но имат по-голяма обща площ на жилището и по-обширна кухня. Няма как да не отбележим и че след допитването, 92% от руснаците ще живеят в нови сгради в същия район, а само 8% от тях ще бъдат в съседни. Преселението е за сметка на общината.
За разлика от Москва, в България идеята на Корбюзие се развива по наш модел. На нас ни се иска тези стари хрушчовки да бъдат вечни и да ги ползваме доживот. И вместо тези 2 млрд. лв. за "саниране" да бъдат използвани за нови хиляди блокове, ние ще симулираме дейност, опитвайки се да укрепим нещо, на което отдавна му е изтекла годността.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема.