Свързани новини

25.01.2017 16:31

Никой не контролира милиардите за "саниране"

Видян 2843 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Никой не контролира милиардите за саниране. Няма нито орган, нито група, нито дори един експерт, който да съблюдава как се харчат огромните средства по правителствената програма, за разлика от сходната по еврофондовете за регионално развитие. Това личи и по парите, които се харчат. Ако по европрограмата у нас топлоизолирането излиза 100 лв. на квадрат, по правителствената програма средно е 192 лв. на квадрат, въпреки определения таван от 172 лв. Но има и проекти на стойност 360 лв. на кв. м, което е истински скандал. Всичко това изнасят като информация съсловните организации в сектора. Те се жалват и от ниската цена на интелектуалния труд по проектиране. Той стига до 5% от похарчените завишени суми. За да остава повече за отклоняване от изпълнителите, които обратно се отчитат на властта. Над половината пари по така нареченото саниране, което си е просто топлоизолиране се надписват, голям част от тях се връщат обратно към властта, твърдят още експертите.


Липсва не само мониторинг, или просто казано – контрол, върху харченето на огромните средства, които в бюджета за тази година бяха удвоени. Тепърва Лиляна Павлова се е сетила за написване на стратегия по въпроса, въпреки че програмата действа от 2015 г., разкриват още съсловните организации, на които даде трибуна Милен Цветков от Нова телевизия. И сами го разбираме, но ето какво показват конкретните случаи:


Стига се до уникални казуси на прахосничество. Така например апартамент, чиято пазарна стойност е 2000 – 3000 лева в Белослав и Провадия, се „санира” за 20 000 лв. Разбира се, в тези градове няма и парно, което да се спестява, за да има ефект за хората топлоизолирането.


Напомняме, че до момента само 214 от 70 000 панелки в България са „санирани” като това представлява 0,3%.


Това още веднъж показва, че реален ефект за нацията от операцията на кабинета Борисов 2 няма. Но със сигурност се пълнят нечии джобове.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак