Известният джаз музикант Игор Бутман

Свързани новини

16.12.2023 16:52

Уважение към Индия за това, че не "отменя културата": Руският джаз крал

Видян 5229 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Известният джаз музикант Игор Бутман, който неотдавна изнесе концерт в Индия със своя квинтет, заяви, че Индия не само поддържа приятелски отношения с Москва на политическо и икономическо равнище, но и продължава да бъде важен център за трансграничен културен обмен, особено за руските артисти и музиканти.

Зад кулисите в Мумбай Бутман подчерта, че изкуството като цяло и музиката в частност могат да бъдат инструмент, който да помогне на хора от различни култури, цветове и произход да се разбират помежду си. Според музиканта изкуството може да помогне на хората да открият красотата на "намирането на разговора" и "диалога" за решаване на проблемите. "Всички проблеми са много малки, но хората ги правят големи", смята той.

Бутман изрази уважението си към индийския народ и неговото ръководство за това, че не са попаднали в капана на "отмяната на културата" - нещо, с което руските артисти все по-често се сблъскват в някои части на света. "Музикантите не отменят политиката, така че и политиците не трябва да отменят музиката или изкуството. Това е единственият инструмент, който може да помогне за взаимното разбиране", каза той.


Роден в СССР през 1961 г., през 1987 г. Бутман постъпва със стипендия в престижното музикално училище "Бъркли" в Бостън. След това става част от процъфтяващата джаз сцена в Ню Йорк, където работи за оркестъра на Лайънъл Хамптън. По-късно споделя сцената с легендарните музиканти Ди Ди Бриджуотър, Кевин Махогани, Джордж Бенсън, Джино Ванели, Уинтън Марсалис и др.


Батман, който за седми път през последното десетилетие прави турне в Индия, казва, че обича да свири в страна, където хората "ценят хубавата музика". Връзката на маестрото с Индия датира от 2003 г., когато той пристига за първи път в рамките на инициативата "Дни на руската култура в Индия". През годините той се връща в страната многократно, привлечен от сравнително малката, но всеотдайна джаз субкултура, която процъфтява в столични градове като Делхи, Мумбай, Калкута и Бангалор.

Дори и джазът да е нишов жанр, Бутман смята, че има възможност за сътрудничество между Русия и Индия, както и особен интерес сред артистите. "Сътрудничеството е задължително, защото трябва да се разбираме, да се обичаме, да се уважаваме, да познаваме историята си", казва Бутман.

Има отлични възможности за сливане на традиционни индийски музикални форми и руски джаз, добави той. Музикантът си спомни, че по-рано тази година на джаз фестивал в Москва е споделял сцената с легендарния индийски цигулар Субраманиам Лакшминараяна. "Д-р Субраманиам импровизираше върху индийски раги, а ние всички импровизирахме върху индийски песни. Свирихме и някои джаз и руски песни. Беше много спонтанно, беше пълна импровизация", казва Батман, припомняйки си преживяването.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог