За да направи ИИ достъпен за всеки индиец, правителството разработва "Bhashini" - система за превод на езици с ИИ, която има за цел да премахне бариерите между езиците на Индия, където се говорят няколкостотин езика, а 22 са признати за официални от конституцията.

Свързани новини

08.12.2023 18:00

Индия няма да "демонизира" ИИ: Министър

Видян 712 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индия ще използва изкуствения интелект за "реални цели" и няма да "демонизира" технологията, заяви държавният министър на информационните технологии Раджев Чандрасекхар.

По време на Глобалната технологична среща на върха в Ню Делхи Чандрасекхар заяви, че Индия е "много ангажирана" с изкуствения интелект.

"Министър-председателят [Нарендра Моди] абсолютно вярва, че технологиите могат да променят живота на хората, да накарат правителствата да предоставят повече, по-бързо и по-добре", каза той и добави, че тази визия ще доведе до това ИИ да играе важна роля в "здравеопазването, селското стопанство, образованието и квалификацията, сигурността и приобщаването чрез превод" през следващите години.

Чандрасекхар отбеляза, че позицията на Индия е да не се "обсебва прекалено" ИИ, като се разглежда само през призмата на безопасността и доверието, въпреки потенциала за "вреди и престъпност" чрез технологията. Министърът подчерта, че е необходимо да се изградят "лесно разбираеми" предпазни огради за безопасност, доверие и отчетност, за да се регулира ИИ.


Индия води война срещу "дълбоко фалшиво съдържание", генерирано от изкуствен интелект, след като в социалните медии се разпространи фалшив видеоклип на популярната индийска актриса Рашмика Мандана. Вследствие на това Ню Делхи заяви, че ще приложи повече регулаторни мерки.

В доклад за регулирането на ИИ, публикуван в сряда, Фондация "Обзървър рисърч", водещият индийски мозъчен тръст, отбеляза, че усилията за управление и регулиране на ИИ все още са "в начален етап" въпреки "нарастващата загриженост" за разминаването между нарастващото използване на технологията и липсата на регулации.

В доклада се посочва, че макар Индия все още да не е разработила единен национален механизъм за управление на ИИ, са създадени няколко инициативи и насоки, включително Националната стратегия за ИИ от 2018 г. и други документи с пътни карти, разработени от правителствения мозъчен тръст NITI Aayog.

"Индия има уникалната възможност да изработи и развие своята екосистема за ИИ, било то чрез разработване на нови политически подходи или чрез приемане и адаптиране на елементи от други регулаторни рамки", се отбелязва в доклада.


Тази идея беше изразена от Чандрасекхар, който добави, че правителството се фокусира върху използването на ИИ, за да окаже въздействие върху общностите, а не да се конкурира с технологични гиганти като xAI на Елон Мъск или OpenAI на Сам Алтман. Докато OpenAI е известна със своя езиков модел ChatGPT, изпълнителният директор на Tesla Елон Мъск по-рано тази година представи чатбот с изкуствен интелект, наречен Grok, който се разглежда като конкурент на ChatGPT.

"Нашата цел не е да се конкурираме със Сам Олтман или Елон Мъск или да спечелим следващата Нобелова награда, а да променим живота на хората със случаи на употреба. ИИ ще се използва за изграждане на способности в реални случаи на употреба", заяви Чандрасекхар по време на събитието.

Ню Делхи се застъпва за ролята на ИИ в образованието и предприемачеството. Премиерът Нарендра Моди за първи път призна напредъка на технологията през 2021 г., когато стартира инициативата "ИИ за всички" с цел в рамките на една година да бъдат обучени 1 милион индийци в областта на ИИ.  

За да направи ИИ достъпен за всеки индиец, правителството разработва "Bhashini" - система за превод на езици с ИИ, която има за цел да премахне бариерите между езиците на Индия, където се говорят няколкостотин езика, а 22 са признати за официални от конституцията.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.