В понеделник главният съветник на унгарския министър-председател Виктор Орбан отхвърли коментарите с лека ръка. "За щастие, в Унгария унгарският народ е този, който решава и гласува за собственото си бъдеще, и никой друг няма думата в това отношение. Дори и демократите", написа Балаш Орбан (без роднинска връзка), в X, преди това Twitter.

Свързани новини

11.11.2023 07:11

Унгария не трябва да бъде в ЕС: Нанси Пелоси

Видян 6326 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предложението на бившия председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси Унгария да не бъде част от Европейския съюз предизвика остър отговор от страна на Будапеща.

Пелоси, известна с изострянето на напрежението между Пекин и Тайван, направи коментара по време на интервю за италианския ежедневник Corriere della Sera в контекста на въпрос за правителството в Рим.  

"Има и други членове на ЕС, които не се справят толкова добре с едно или друго нещо", каза Пелоси. "Не мисля, че Унгария трябва да бъде в ЕС днес, но след като веднъж са влезли, е трудно да бъдат изкарани оттам".

Главният съветник на унгарския министър-председател Виктор Орбан отхвърли коментарите с лека ръка. "За щастие, в Унгария унгарският народ е този, който решава и гласува за собственото си бъдеще, и никой друг няма думата в това отношение. Дори и демократите", написа Балаш Орбан (без роднинска връзка), в X, преди това Twitter.

Преди това Пелоси е критикувала италианския министър-председател Джорджия Мелони за нейната имиграционна и ЛГБТ политика, която е в противоречие с тази на американската управляваща партия. Сега тя похвали Мелони за това, че говори английски и подкрепя Украйна, твърдейки, че тя не трябва да бъде подлагана на по-голям контрол от останалите лидери в блока.


Въпросите за имиграцията и ЛГБТ също са ябълка на раздора между Вашингтон и Будапеща. Президентът на САЩ Джо Байдън стигна дотам, че изпрати гей посланик в Унгария, чието присъствие само по себе си е "непряк упрек" към програмата на Орбан за "културни войни", според Politico. Кориере се срещна с италиано-американската депутатка в събота, на предизборно събитие във Вирджиния, преди пътуването й до Париж, където ще й бъде присъдена почетна докторска степен в Сорбоната за "принос към демокрацията". Пелоси също така заяви пред изданието, че "обича" Марио Драги, предшественика на Мелони като министър-председател и бивш ръководител на Европейската централна банка, и познава добре бившия премиер Матео Ренци.

Италианското интервю не е първият случай, в който 83-годишната демократка предизвиква международно възмущение. През август 2022 г. тя пътува до Тайван въпреки изричните китайски предупреждения, което предизвика седмици на военно напрежение с Пекин. Тя се отметна от последствията, като каза на репортерите, че "напълно си е заслужавало".

Три месеца по-късно демократите загубиха междинните избори, а Пелоси загуби председателското място. Тя се оттегли и като лидер на партийната си конференция, като остана в уютен частен кабинет, докато не беше изхвърлена от републиканците миналия месец.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 11.11.2023 16:28

    ...а България какво хубаво видя до сега от членството си в ЕС ... НИЩО ... никакви инвестиции .Бяха върнати част от годишните такси , които Б-я плаща на ЕС във вид на " евро-инвестиции " Обикновеният човек не заживя по-добре след влизането в ЕС - напротив , още по-зле от влизането в съюза. Богатият ЕС не прави никаква социална политика спрямо България . От членството хората видяха само гей-паради и галопираща лъвска инфлация . Истината трябва да се пише и говори по медийте до тогава , когато на политическата сцена ще започнем да виждаме истински политици не окаляни във финансови и други афери .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв