Дипломатът даде приоритет на възобновяването на "цивилизования диалог" между Изтока и Запада, като добави, че Унгария е готова да се превърне в контактна точка между двете страни.

Свързани новини

27.10.2023 18:00

Държавите от ЕС плащат 3 пъти повече за електроенергия от Китай: Унгария

Видян 1268 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не е ясно как ЕС може да остане конкурентоспособен след скъсването на връзките с Русия, предупреди унгарският външен министър Петер Сиярто.

В продължение на десетилетия икономиките на Източна и Западна Европа бяха "изключително" взаимно зависими, но сега се съобщава, че цените на електроенергията в ЕС са три пъти по-високи от тези в Китай.

В изказване на международна конференция за евразийската сигурност в беларуската столица Минск в четвъртък Сиярто заяви, че "успехът на западните страни е почти невъзможно да си представим без сътрудничество с източните страни. И обратното също е вярно."


Дипломатът подчерта, че автомобилната индустрия, която той определи като "гръбнака на европейската икономика", няма да може да навлезе в "новата ера" на производство на електрически превозни средства без доставки на достъпни ресурси.  

Сиярто твърди, че в продължение на десетилетия комбинацията от западни технологии и достъпни източни енергийни източници е била "основата" на световната икономика.  

"И тази комбинация сега се е разпаднала, за съжаление. В резултат на това хората в Европа сега плащат четири пъти повече за газ. Ние плащаме три пъти повече за електроенергия, отколкото хората в Китай. Трудно е да се разбере как европейската икономика може да бъде конкурентоспособна при такива условия", каза министърът.


Той заяви, че през последната година и половина въпросите за енергийните доставки са станали "заложници на политическия дебат", въпреки че енергията няма нищо общо с политиката, тъй като е въпрос на "физическа реалност".  

"Задължение и отговорност на унгарското правителство е да гарантира безопасни енергийни доставки в страната. И тъй като това е физически невъзможно без руските ресурси, ние ще продължим да си сътрудничим в разумни отношения с Русия", заяви Сиярто.  

Дипломатът даде приоритет на възобновяването на "цивилизования диалог" между Изтока и Запада, като добави, че Унгария е готова да се превърне в контактна точка между двете страни.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион