Канадското министерство на природните ресурси не е отговорило веднага на искането за коментар. Министерствата на икономиката и на външните работи на Германия не бяха открити веднага за коментар.

Свързани новини

08.07.2022 10:53

Украйна настоява Канада да не предава газова турбина на Русия

Видян 3146 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украйна се противопоставя на това Канада да предаде турбина на руския държавен концерн Газпром за доставки на природен газ за Германия, тъй като това би било в противоречие със санкциите срещу Русия, заяви източник от украинското министерство на енергетиката пред Ройтерс.


Миналия месец Газпром намали капацитета на газопровода "Северен поток 1" до едва 40% от обичайните нива, като се позова на забавеното връщане на оборудването, което се обслужва от германската компания Siemens Energy в Канада.

"Санкциите забраняват трансфера на каквото и да е оборудване, свързано с газа", заяви източник от енергийното министерство.

"Ако, не дай си Боже, това решение бъде одобрено, несъмнено ще се обърнем към нашите европейски колеги с призив да преразгледат подхода си. Защото ако държавите не спазват решенията, които са приели относно санкциите, как можем да говорим за солидарност?"


Канадското министерство на природните ресурси не е отговорило веднага на искането за коментар. Министерствата на икономиката и на външните работи на Германия не бяха открити веднага за коментар.


Високопоставен източник от Министерството на енергетиката заяви пред Ройтерс, че Украйна има информация, че Канада се готви да предаде турбината.

Решението за връщане на турбината вече е взето, заяви запознат източник, като добави, че Канада и Германия не искат турбината да бъде повод за Русия да спре доставките на газ по газопровода "Северен поток 1".
Според писмо, видяно от Ройтерс, украинският министър на енергетиката Герман Галушченко е лобирал през юни Канада да не връща турбината на руския газов гигант.

В писмото си министърът твърди, че Русия все още разполага с повече от достатъчен капацитет по транзитните си маршрути, за да поддържа доставките и без турбината, разположена в Канада.
"Турбините са седем и това е само една от тях, а тези, които работят в момента, са достатъчни за пълния капацитет", заяви източник от Министерството на енергетиката.

Украйна обвини Москва, че използва доставките на природен газ като оръжие за оказване на натиск върху европейските съюзници на Киев, за да намалят подкрепата си за Украйна, която отблъсква руската инвазия от 24 февруари.

Голямата украинска общност в Канада също лобира пред правителството на премиера Джъстин Трюдо да не връща турбината на Русия.
 Германия активира втората фаза на плана си за извънредни ситуации с газ, след като Русия намали доставките по "Северен поток". Берлин съобщи, че е поискал от Отава да върне турбината преди началото на 10-дневната планирана поддръжка на тръбопровода през следващата седмица.
 
 
 
 
 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни