Разрушения мост в Ирпин

Свързани новини

28.03.2022 13:34

Украйна моли за помощ, казва, че Русия иска да раздели страната

Видян 1731 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украинският президент Владимир Зеленский обвини Запада в малодушие в неделя, а друг високопоставен служител заяви, че Русия се опитва да раздели страната на две, подобно на Северна и Южна Корея, съобщава Политико.




Зеленский отправи възмутена молба за предоставяне на изтребители и танкове, за да може страната му да се защити, докато продължава да се бори с нахлуващите руски войски. Сега Русия заявява, че основният ѝ фокус е върху поемането на контрола над източния регион Донбас - очевидно отстъпление от предишните ѝ по-експанзивни цели, което обаче поражда опасения за разделяне на Украйна.


 


 


След като президентът на САЩ Джо Байдън заяви в прочувствена реч, че руският президент Владимир Путин не може да остане на власт - думи, които Белият дом веднага се опита да омаловажи - Зеленский се нахвърли върху "пинг-понга на Запада за това кой и как трябва да предаде самолети" и други оръжия, докато руските ракетни атаки убиват и хващат в капан цивилни.




"Днес разговарях със защитниците на Мариупол. Поддържам постоянен контакт с тях. Тяхната решителност, героизъм и твърдост са изумителни", каза Зеленский във видеообръщение, визирайки обсадения южен град, който е претърпял някои от най-големите лишения и ужаси на войната.




"Ако само тези, които в продължение на 31 дни са мислили как да предадат десетки самолети и танкове, имаха 1% от тяхната смелост. "


 


 


Нахлуването на Русия в Украйна е спряло в много области. Целта й да обкръжи бързо столицата Киев и да я принуди да се предаде се провали срещу твърдата украинска съпротива, подкрепена с оръжия от САЩ и други западни съюзници.




Зеленский подписа в неделя закон, който забранява да се съобщава за придвижване на войски и оборудване, което не е обявено или одобрено от военните. Журналистите, които нарушат закона, могат да бъдат осъдени на три до осем години затвор. Законът не прави разлика между украински и чуждестранни репортери.




Британското министерство на отбраната заяви, че руските войски се опитват да обкръжат украинските сили, изправени пред двете контролирани от отцепническите зони в източната част на страната. Това ще откъсне по-голямата част от украинската армия от останалата част на страната.


 


 


Москва твърди, че се е съсредоточила върху отвоюването на целия източен регион Донбас, който от 2014 г. насам е частично контролиран от подкрепяните от Русия сепаратисти. Високопоставен руски военен служител заяви в петък, че войските се пренасочват от други части на страната към източната част.




Русия подкрепя бунтовниците в Луганск и съседния Донецк, откакто въстанието избухна там малко след като Москва анексира Кримския полуостров от Украйна. В преговорите с Украйна Москва настоява Киев да признае независимостта на Донецк и Луганск.




Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов обвини Русия, че се опитва да раздели Украйна на две, като направи сравнение със Северна и Южна Корея.




"Окупаторите ще се опитат да обединят окупираните територии в единна квазидържавна структура и да я противопоставят на независима Украйна", заяви Буданов в изявление, публикувано от Министерството на отбраната. Той прогнозира, че партизанската война на украинците ще провали тези планове.


 


 


Украинският делегат в преговорите с Русия за прекратяване на войната Давид Арахамия заяви в публикация във Facebook, че страните ще се срещнат в Турция от понеделник. След това обаче руснаците обявиха, че разговорите ще започнат във вторник. Страните са се срещали и преди, но не са постигали споразумение.




Зеленски, повтаряйки свои предишни изявления, заяви пред независими руски журналисти в неделя, че правителството му ще обмисли обявяването на неутралитет и предлагането на гаранции за сигурност на Русия. Това ще включва и запазване на Украйна, като страна без ядрени оръжия, каза той.




Украйна твърди, че за да победи Русия, Западът трябва да предостави не само ракети и друго военно оборудване, но и изтребители. Предложението за прехвърляне на полски самолети в Украйна чрез САЩ беше отхвърлено поради опасенията на НАТО, че ще бъдат въвлечени в преки бойни действия.


 


 



В острите си забележки Зеленский обвини западните правителства, че "се страхуват да предотвратят тази трагедия. Страхувам се просто да взема решение. "




Молбата му бе подкрепена в неделя от свещеник в западния град Лвов, който бе ударен от ракети ден по-рано. Въздушното нападение показа, че въпреки твърденията, че възнамерява да премести войната на изток, Москва е готова да нанесе удар навсякъде в Украйна, отбелязва Политико.


 


 "Когато дипломацията не работи, се нуждаем от военна подкрепа", казва преподобният Юрий Васкив, който казва, че уплашените енориаши не посещават неговата гръко-католическа църква.




Говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков потвърди, че Русия е използвала крилати ракети с въздушно базиране, за да порази склад за гориво и отбранителен завод в Лийв, на около 45 мили (75 км) от полската граница. Той заяви, че друг удар с ракети, изстрелвани от морето, е унищожил склад в Плесецке, западно от Киев, където Украйна съхранява ракети за противовъздушна отбрана.




В неделя вечерта ракетен обстрел порази петролна база в крайния северозападен регион Волин, чиято столица Луцк се намира на около 120 км северно от Лвов.


 


 


В неделя в Лийв се носеше миризма на химикали, докато пожарникарите използваха маркучи за борба с пламъците, а от засегнатите при нападението резервоари за съхранение на нефт се издигаше черен дим.




Руските въздушни удари разтърсиха града, който се превърна в убежище за около 200 000 души, избягали от бомбардираните градове. Лвов, който до голяма степен е пощаден от бомбардировките, е и отправна точка за повечето от 3,8-те милиона бежанци, които напуснаха Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари.




В притъмнялото, претъпкано бомбоубежище под жилищен блок близо до мястото на първия взрив, Олана Украинц, 34-годишна специалистка по информационни технологии, казва, че не може да повярва, че трябва отново да се крие, след като е избягала от североизточния град Харков, един от най-бомбардираните градове.


 


"Бяхме от едната страна на улицата и го видяхме от другата", каза тя. "Видяхме огън. Казах на приятеля си: "Какво е това? След това чухме звук от експлозия и счупване на стъкло. "




Във видеообръщението си Зеленский гневно предупреждава Москва, че насажда дълбока омраза към Русия сред украинците.




"Правите всичко възможно, за да може нашият народ сам да се откаже от руския език, защото сега руският език ще се свързва само с вас, с вашите взривове и убийства, с вашите престъпления", каза Зеленский.


 


Заедно с милионите хора, които са избягали от Украйна, инвазията е принудила повече от 10 милиона души да напуснат домовете си - почти една четвърт от населението на Украйна. Смята се, че са убити хиляди цивилни граждани.




Докато настъплението на Русия към Киев е спряно, в предградията се водят сражения, а взривове от изстреляни към града ракети разтърсват катедралата "Света София" - 1000-годишен обект на световното наследство на ЮНЕСКО, който е сърцето на украинската духовна и национална идентичност.


 


 Вадим Кириленко, инженер и консерватор, който е най-високопоставеният ръководител, останал в църквата, казва, че удар наблизо "ще бъде точка, от която няма връщане назад за нашата забележителност, защото тя е много крехка и уязвима".


 


Посочвайки златните куполи на катедралата, Кириленко казва, че кръстът на върха на централния купол е паднал месец преди началото на Втората световна война.




"Кръстът вляво падна един месец преди войната", каза той.


  Снимка: ВВС


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци