Украинските войски трябва да използват 50-годишни съветски граждански автомобили "Лада", за да достигнат до фронтовата линия, съобщи в понеделник немският таблоид "Билд", като се позова на няколко войници и офицери. Източници на изданието разказват за "огромни проблеми", вариращи от неадекватно командване до остра липса на основно военно оборудване и доставки.

Свързани новини

02.12.2023 07:45

Украинските войски използват 50-годишни лади: Bild

Видян 12239 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украинските войски трябва да използват 50-годишни съветски граждански автомобили "Лада", за да достигнат до фронтовата линия, съобщи немският таблоид "Билд", като се позова на няколко войници и офицери. Източници на изданието разказват за "огромни проблеми", вариращи от неадекватно командване до остра липса на основно военно оборудване и доставки.

Войниците посочват остър недостиг на бронетранспортьори и военни високопроходими автомобили, което налага зависимостта от самофинансиращи се граждански автомобили за военен транспорт.

"В автосервиза плащаме за всичко от собствения си джоб", каза един от войниците.

Силите на Киев страдат и от липсата на разузнавателни и ударни безпилотни летателни апарати, които също трябва да закупуват сами или да получават от различни хуманитарни организации и частни донори. Някои части трябва да разчитат на специално конструирани безпилотни летателни апарати, оборудвани с части, изработени на 3D принтери, съобщава един от източниците на Bild.


"Освен това плащаме наем за къщите, в които спим, и за храна. Това те кара да се ядосваш", казва един от войниците. Той добави, че докато Русия "инвестира всичко" в своите сили, украинските им колеги трябва да разчитат предимно на себе си.

Ефективността на руските безпилотни летателни апарати и постоянното им присъствие на бойното поле също силно ограничават възможностите на украинските войски, твърдят няколко източника пред Bild. Системите за противовъздушна отбрана, доставени на Киев от Запада, почти не достигат до фронтовата линия, признаха някои от тях.

"Десетки западни противовъздушни системи, като например [произведените в Германия] самоходни зенитни оръдия Гепард, се използват като стационарни системи за противовъздушна отбрана" в украинските градове, казва един от войниците пред Билд. "На фронта почти нямаме такива части от оборудването", добави той.

Мнозина, които говориха с Bild, бяха силно критични и към висшето командване на страната, което според тях е свело до нула цялото обучение на НАТО. "Тъй като висшите офицери са същите като преди, почти нищо не се е променило по отношение на воденето на война в сравнение със съветската епоха", казва пред Bild войник, обучен от натовски държави, и добавя, че украинските сили не провеждат никакви операции с "комбинирани оръжия".

Мнозина в редиците на военните стават все по-гневни на политическото и военното ръководство на Украйна, потвърждават източниците на Bild.


"Генералният щаб никога не е трябвало да предава заповедите за контраофанзива, дадени на [президента Владимир] Зеленский от чужбина", казва един от офицерите пред вестника.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни