Удвоени пари – влошени резултати по болести

Свързани новини

06.12.2023 12:17

Удвоени пари – влошени резултати по болести, 10 г. под продължителността на живота в ЕС, неусвояване на средствата за доболнична помощ поради ограничение на направленията: д-р Ст. Кацаров

Видян 1127 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Имаме удвояване на парите за здравеопазване през последните години, с което политиците много се хвалят, но какъв е смисълът от това, след като резултатите по специалности и болести показват влошаване в статистическите данни, попита бившият министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.


Той припомни също ужасяващия факт, че при толкова милиарди, изсипани в системата – над 8,1 млрд. лв. в проектобюджета за идната 2024 г., се увеличава и падането ни по продължителност на живота у нас спрямо ЕС:
"Средната продължителност на живот в България е 10 години по-ниска от средната в ЕС. Огромно число. Първи сме в ЕС по обща смъртност".


Пред България он еър той посочи и конкретни примери за наистина малоумното бюджетиране на средства в системата.


Дават се повече пари за доболнична помощ в този и следващия бюджет. Но те остават неусвоени, въпреки огромната нужда от тях, тъй като същевременно има ограничение на броя направления. Т.е. дори да искат, дори да има налични средства за това, хората са спирани да се лекуват.


Вместо да се гледат експертните качества на управляващите системата, чиито финанси минават през Здравната каса, се назначават послушковци, както подалите оставка партийни кандидати за шеф и зам.-шеф. Първият от тях по всеобщото мнение на ресорните експерти няма никаква идея от системата и нейното управление, което потвърди и друг бивш здравен министър – д-р Мими Виткова – Петкова. „Идеята е да се изберат хора, които имат професионални качества за длъжността, подчерта д-р Кацаров и допълни, че публичен конкурс за това няма.


Той връща на дневен ред, след като парламентът и правителството 25 г. не могат да наложат елементарен ред в националната, да се даде възможност за създаване на алтернативни здравни каси и да се остави системата сама да се регулира и да изчисти съществуващите малоумия вече четвърт век.
"Забравихме смисъла на управлението. Изцяло е сгрешен този механизъм. Цялата грешка е в това, че парламентът се занимава с такова нещо. Не е работа на НС да избира управител и подуправител на Здравната каса. Старият модел беше по-добър, избираше се с конкурс", припомни бившият министър на здравеопазването.


Пред Bulgaria ON AIR той коментира, че най-добре би било да се премахне монополът в задължителното здравно осигуряване и да "имаме множество каси".


"Тогава заради конкуренцията всеки собственик или ръководител ще се стреми да намери най-добрия мениджър да управлява, защото ще остане без клиенти. И няма да бъде национална драма, ако някой си смени директора на фонда", даде пример гостът.
От монопола най-много губят пациентите, категоричен е д-р Кацаров.


"Техният глас не се чува. Дори и да остане една здравна каса, не е механизъм на квотно разпределение.


Правилният подход е публичен конкурс. ГЕРБ гласуваха срещу бюджета с аргумент, че Здравната каса щяла да закупува лекарства за онкоболните, т.е. да си остане както са досега. Със сигурност има скрити неща и те са свързани с разпределението на много средства", смята бившият здравен министър и отбеляза липсата на обществена реакция.


Според него здравната система е в много лошо състояние от години и то се влошава.
Кацаров пропусна да припомни още два поразителни случая, които лежат на съвестта на това управление – на този финансов и на този здравен министър.


Първото е отказът им да усвоят дадените ни безвъзмездно 85 млн.лв. от ЕС за модернизиране на спешната помощ, които още с идването на власт на правителството те заявиха, че няма да пипнат. А България има отчайваща нужда от нормализиране на тази най-важна за хората помощ. 85 млн.лв. са поне 850 линейки, а броят на амбулаторните ванове не достига в пъти дори в София, където те са 16 при необходими поне 5 пъти повече.


Второто е отказът на финансовия министър с мълчаливото съгласие на здравния да бъде финансиран и през Плана за развитие, и през европейските фондове, каквито 103 млн.лв. изрично имахме на разположение, и дори вече през бюджета, откъдето извади преди дни проекта за детски онкоцентър в столицата.


 


Наталия Каменова


 Снимка: Булфото, архив


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл