Дипломатът изрази съжаление за тежките условия в палестинския анклав, заявявайки, че "хуманитарната ситуация не може да бъде по-лоша", като същевременно отбеляза бързо нарастващия брой на смъртните случаи сред жените и децата.

Свързани новини

23.01.2024 16:45

Ударите в Газа "сеят омраза": Борел

Видян 1471 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че бомбардировките на Израел в Газа ще подклаждат омраза сред палестинците "за поколения", като призова страната да прекрати военната си кампания и да намери мирен път към решение, основано на съществуването на две държави.

В речта си преди заседанието на Съвета на ЕС по външни работи Борел заяви, че ще ангажира делегацията на Израел с "цялостен подход" към мира, включващ както прекратяване на конфликта, така и по-дългосрочни въпроси, свързани с палестинската държавност.

"Това, което искаме да направим, е да изградим решение за две държави, така че нека да поговорим за това. Начинът, по който го назовавате, е важен. Така че оттук нататък няма да говоря за мирния процес, а за процеса на решение за две държави", каза той. "Ако сме сериозни по отношение на това, трябва да проучим основните причини, които пречат на изпълнението на това решение. Със сигурност Хамас е една от тях - важна - но има и други."


Дипломатът изрази съжаление за тежките условия в палестинския анклав, заявявайки, че "хуманитарната ситуация не може да бъде по-лоша", като същевременно отбеляза бързо нарастващия брой на смъртните случаи сред жените и децата.

Запитан за настоящата опозиция на израелското правителство срещу създаването на палестинска държава - както неотдавна повтори министър-председателят Бенямин Нетаняху - Борел заяви, че са необходими по-нататъшни преговори, като също така предупреди за последиците, ако въпросът не бъде решен.

"Ако те не се съгласят [за палестинска държава], трябва да обсъдим. Ето защо сме тук. Трябва да обсъждаме, дори и да не са съгласни" - продължи той, като попита каква алтернатива имат предвид израелските официални лица.

"Да накараме всички палестинци да напуснат? Да ги избият? 25 000 души вече са в Газа, 70 % от тях са жени и деца. Със сигурност начинът, по който се опитват да унищожат Хамас, не е този, по който го правят, защото посяват омразата за поколенията", каза Борел.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби