Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че Израел вече извършва преки нападения срещу Иран и полага всички възможни усилия, за да попречи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

Свързани новини

19.01.2024 11:48

Кой казва, че не атакуваме Иран, атакуваме: Нетаняху

Видян 561 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че Израел вече извършва преки нападения срещу Иран и полага всички възможни усилия, за да попречи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

В четвъртък в Тел Авив Нетаняху отговори на репортерски въпрос защо Израел извършва атаки срещу прокситата на Иран, а не атакува страната директно: "Кой казва, че не атакуваме Иран, ние атакуваме."

Израел твърди, че Иран е участвал в подготовката на атентатите от 7 октомври, когато при изненадващия удар на Хамас край Газа бяха убити около 1200 души, а десетки бяха взети за заложници. Израел отвърна на удара, като започна интензивна военна бомбардировка на палестинския анклав, в резултат на която досега са загинали около 24 000 души, според местни здравни служители. Операцията е насочена към унищожаване на войнстващата групировка, твърди Западен Йерусалим.

По-рано Израел открито обвини Иран, че подпомага Хамас "с пари, обучение и оръжия и технологично ноу-хау" и разузнаване.

"Иран стои зад него. Ние сме в конфликт с Иран. Не си представяйте какво може да ни направи Иран, да ни унищожи", каза Нетаняху, заявявайки, че ще се съгласи само на сделка, която предоставя на Западен Йерусалим контрол върху сигурността на цялата Ивица Газа.


 Иран отрича каквато и да било роля в нападението на Хамас срещу Израел, а говорителят на иранското външно министерство Насер Канани заявява, че подобни обвинения се "основават на политически причини".

Нетаняху добави, че "Иран е главата на октопода и виждате пипалата му навсякъде - от хутите до Хизбула и Хамас".

Израел и САЩ широко разглеждат Иран като основна дестабилизираща сила в Близкия изток, за която се твърди, че доставя оръжия, военна експертиза и обучение на Хамас в Газа, Хизбула в Ливан и бунтовниците хути в Йемен.


САЩ и преди са твърдели, че Иран е "дълбоко замесен" в нападенията на хутите срещу търговски кораби в Червено море, като твърдят, че е предоставил на бунтовниците безпилотни самолети, ракети и разузнавателни данни. Техеран отхвърли това твърдение, като настоя, че "съпротивителните групи" действат независимо и "не приемат заповеди от Техеран, за да се противопоставят на военните престъпления и геноцида, извършвани от Израел".

Израел рядко признава публично, че атакува директно Иран, но Ислямската република отдавна е мишена на министър-председателя Бенямин Нетаняху по време на няколкото му мандата на власт.

През декември бившият израелски министър-председател Нафтали Бенет разкри, че Израел е атакувал база за безпилотни летателни апарати в Иран и е убил висш командир на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Бенет, който беше израелски министър-председател от юни 2021 г. до юни 2022 г., направи признанието в статия, публикувана в The Wall Street Journal.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион