Нюйоркският архитект Диана Келог проектира девическото училище Rajkumari Ratnavati, което в момента осигурява комфортна и устойчива учебна среда за 120 момичета в Джайсалмер, Индия.

Свързани новини

13.11.2022 07:11

Училище в индийската пустиня остава хладно дори в най-големите жеги

Видян 25443 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В северноиндийския пустинен град Джайсалмер, известен още като "Златния град" заради множеството си архитектурни паметници от жълт пясъчник, температурите в разгара на лятото могат да достигнат около 120 градуса по Фаренхайт (49 градуса по Целзий).


Тук сградите отдавна са проектирани така, че да се адаптират към горещината - традиция, която нюйоркският архитект Даяна Келог следва с работата си по училището за момичета Раджкумари Ратнавати.


Проектът, който има за цел да даде възможност на жените и момичетата да се образоват в регион, където нивото на грамотност на жените е най-ниското в Индия, е възложен от CITTA, американска организация с нестопанска цел, която предоставя икономическа и образователна подкрепа на жени в отдалечени и маргинализирани общности. Това е първата стъпка от архитектурен проект в три части, който ще включва също така кооперативен център за жени и изложбено пространство.


Наречено "Сграда на годината" за 2020 г. от Architectural Digest India, екологичното училище от пясъчник е открито през ноември 2021 г. и в момента 120 момичета са записани в учебната му програма, според Келог.



Естествено охлаждане

Проектирането на удобно пространство за обучение може да бъде предизвикателство в сърцето на пустинята Тар, където климатичните промени правят периодите на суша по-дълги и по-интензивни. Келог, който обикновено проектира жилищни проекти от висок клас, е мотивиран от пътуването си до Джайсалмер през 2014 г. и иска сградата да символизира надеждата и устойчивостта на пустинята, като съчетае аспекти на традиционната архитектура на Джайсалмер с модерен дизайн.


"Съществуват методи за охлаждане на помещения, които се използват от векове. Това, което направих, е да ги съчетая в работеща комбинация", казва Келог и добавя, че температурата в училището е с около 20-30 градуса по Фаренхайт по-ниска от тази на открито.


 За конструкцията тя избира да използва местен пясъчник - устойчив на климатичните условия материал, който отдавна се използва за сгради в района, включително за форта Джайсалмер - част от града, в която живее една четвърт от населението му и която е част от световното наследство на ЮНЕСКО.


"В този район тя е толкова много. Цената му е много разумна, а изключително талантливите каменоделци са просто магьосници с камъка", казва Келог. "Всъщност той не позволява на топлината да се разсейва, а през нощта запазва и хладината. "


Сред традиционните техники, които Келог включва в проекта, е облицоването на вътрешните стени с варова мазилка - порест и естествен охлаждащ материал, който помага за освобождаването на задържаната влага.

Вдъхновена от други сгради в региона, тя инсталира и стена от джали - решетка от пясъчник, която позволява на вятъра да се ускорява чрез феномена, наречен ефект на Вентури, охлаждайки дворното пространство и същевременно осигурявайки сянка от слънцето. Високите тавани и прозорците освобождават от топлината в класните стаи, а навесът със слънчеви панели осигурява сянка и енергия.

Структурата, която е под ъгъл спрямо преобладаващите ветрове, има елипсовидна форма, избрана заради способността ѝ да улавя и циркулира хладен въздух, но и заради символичните ѝ конотации на женственост, които съответстват на идеята на проекта. Келог го нарича "голяма, плътна прегръдка".


 Отгоре девическото училище Раджкумари Ратнавати прилича на яйце в пустинята, което символизира женската сила. На практическо ниво елипсата насърчава циркулацията на вятъра в сградата. Diana Kellogg Architects


 


 Подобно на много други постройки в Джайсалмер, училището използва пясъчник като основен материал. Той се добива в изобилие в региона и задържа топлината през деня. Диана Келог Архитекти


Източник: CNN


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.