Австралийският гражданин  Джок Полфрийман  е напуснал България, съобщава бТВ. Информацията за това беше потвърдена пред Сега от неговия адвокат Калин Ангелов, който уточни, че Полфрийман се намира извън страната от около 3 месеца, но не коментира къде точно.
Юристът каза също, че напускането на австралиеца е било провокирано от „настояване на Дирекция Миграция и заплаха, че в противен случай ще бъде вкаран в Бусманци. За да не бъде екстрадиран, г-н Полфрийман напусна страната, уточни Ангелов", цитиран от Клуб Z.
От профила на Джок Полфрийман в Туитър става ясно, че той най-вероятно си е у дома, тъй като в средата на март се е похвалил с току-що засети картофи в своята градина. Освен това е публикувал призив за набиране на средства, тъй като съдебните такси у нас били високи.
Напускането на Полфрийман стана възможно, след като през ноември Върховният административен съд окончателно отмени заповедта на директора на дирекция Миграция, с която на 1 септември 2011 г. на чужденеца е наложена принудителна административна мярка – временна забрана за напускане на България.
Тя му бе наложена заради осъждането му на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов в София през 2007 г. Полфрийман бе осъден да изплати и 450 000 лева обезщетение на близките на жертвата.
ВАС прие, че забраната за напускане вече не съответства на целта на закона, тъй като през 2019 г. Апелативният съд в София освободи Полфрийман предсрочно от затвора. Въпреки решението на съда, тогава дирекция Миграция на Министерството на вътрешните работи отказа на австралиеца право на напускане на страната.