Свързани новини

12.10.2020 09:43

Прокуратурата: Забраната на Полфрийман да напусне страната е незаконна

Видян 1512 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата е на мнение, че Дирекция Миграция на Министерството на вътрешните работи незаконосъобразно е наложила забрана на австралийския гражданин Джок Полфрийман да напусне страната. Според държавното обвинение са отпаднали всички основания заповедта на МВР да бъде все още в сила. Това стана ясно по време на заседание във Върховния административен съд, който разгледа жалбата на австралиеца срещу забраната му за напускане.


Неговият адвокат Калин Ангелов твърди, че заповедта на Дирекция Миграция е трябвало да бъде отменена, след като преди година Полфрийман беше освободен предсрочно от затвора, където излежаваше присъда за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. Вътрешното министерство обаче отказва да го стори с най-различни аргументи. Първоначално от МВР твърдяли, че забраната за напускане не е премахната заради искането на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за преразглеждане на делото за предсрочно освобождаване на Полфрийман.


В края на октомври 2019 г. австралиецът пуска жалба срещу въпросната заповед на МВР. На 21 янурари Административният съд в София решава, че действително забраната от Дирекция Миграция е незаконна заради отпаднало основание, но незнайно защо вътрешното министерство обжалва на втора инстанция пред ВАС.


След като на 29 май Върховният касационен съд остави без разглеждане искането на бившия главен прокурор за възобновяване на производството по предсрочно освобождаване, Полфрийман отново иска от Дирекция "Миграция" да свали забраната. Този път обаче оттам отговарят, че не могат да го направят, защото австралиецът има висящо дело пред ВАС във връзка с тази заповед. Адвокат Ангелов изтъква, че това обяснение е неправдоподобно, най-малко защото присъствието на Полфрийман в съда не е необходимо.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат