Плаващият под руски флаг товарен кораб "Жибек Жоли" се вижда край бреговете на черноморското пристанище Карасу, Турция, на 2 юли. (Yoruk Isik/Reuters)

Свързани новини

04.07.2022 13:34

Турция задържа плаващ под руски флаг кораб, превозващ зърно

Видян 1397 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украйна е поискала от турските власти да задържат плаващ под руски флаг кораб, превозващ украинско зърно, съобщи посланикът на страната в Турция Васил Боднар пред CNN в събота.

Корабът "Жибек Жоли" в момента е на котва близо до турското пристанище Карасу, тъй като "всъщност е бил задържан от турските митнически власти и не му е позволено да влезе в пристанището", каза Бондар. "Сега очакваме решението на съответните органи на Турция относно действията, за които настояват правоохранителните органи на Украйна", каза той.

Турското министерство на търговията все още не е отговорило на искането на CNN за потвърждение, че корабът е бил задържан.


Боднар заяви, че първоначално Украйна се е обърнала към турското външно министерство във връзка с кораба в четвъртък, а в петък украинското посолство в Турция е получило призив от украинските власти "да се осигури задържането и проверката му"

"Може би ще поискаме и неговия арест", каза Боднар. "Изпратихме призиви до турските власти, организирахме няколко срещи с висши служители. " CNN се свърза с Министерството на външните работи на Турция във връзка с твърдението на Боднар.

Украйна неведнъж е заявявала, че Русия е откраднала стотици хиляди тонове зърно от началото на войната.


Корабът е тръгнал от пристанището на Бердянск в Азовско море, разположено недалеч от град Мариупол, който се контролира от руските сили и милициите в Донбас, и е пристигнал в турското пристанище Карасу, пише Боднар в поредица от публикации в Twitter в петък, като иска от Турция да "предприеме съответните мерки".


Дипломатът каза още, че мисията има "добра комуникация и тясно сътрудничество" с турската страна по въпроса и е сигурен, че "договорените решения" ще "предотвратят опитите за нарушаване на суверенитета на Украйна"

Предполага се, че корабът е натоварил около 4500 тона зърно в Бердянск, съобщи Ройтерс, като се позова на неназован украински служител. Информационната агенция отбелязва също, че в края на юни украинската главна прокуратура е изпратила писмо до Министерството на правосъдието на Турция, в което се твърди, че корабът е участвал в "незаконен износ на украинско зърно"

Според писмото на борда на кораба е имало 7000 тона товар.

След това Украйна поиска от Турция да "извърши проверка на този морски съд, да изземе проби от зърно за съдебномедицинска експертиза", за да установи произхода му, и изрази готовност да започне съвместно разследване с турските власти.


Базираната в Казахстан компания KTZ Express, която е собственик на Zhibek Zholy, заяви пред Ройтерс, че корабът е бил отдаден под наем на руска фирма Green Line, която не е обект на никакви санкции.
 
Руските власти все още не са коментирали развитието на ситуацията.

Украйна, която е основен производител на зърно, не може да изнася зърно по море поради продължаващия конфликт в страната, като в момента в пристанищата на страната са блокирани около 22-25 милиона тона зърно. Киев и преди е обвинявал Русия, че "краде" зърното му - нещо, което Москва отрича.

Западните държави обвиняват Русия, че е блокирала пристанищата. Москва неведнъж е заявявала, че ще гарантира безопасното преминаване на пратките със зърно, ако Киев разчисти пристанищата си от мини. На свой ред Украйна обвини руските сили, че минират черноморските пристанища. Русия предложи зърното да бъде изнесено през контролираните от нея пристанища Бердянск и Мариупол.
 
Снимка: Ройтерс
 
 
 
 
 
 
 

 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.