Свързани новини

19.08.2021 12:00

Туроператорите отбелязват лош летен сезон за пътуванията в чужбина

Видян 1644 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Туроператорите отбелязват втори лош летен сезон за пътуванията на българите в чужбина, които предпочетоха да останат на българското Черноморие. Пожарите, горещините, PCR тестовете и покачването на заразените с делта варианта в Гърция и Турция са отказали много хора да почиват в съседните ни страни, установи проверка на TravelNews сред компаниите. Допълнително предупреждението на Министерството на здравеопазването да не се пътува до двете държави доведе до откази и провал на програмите, заяви Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Обединение Бъдеще за туризма” (ОБТ) и управител на компанията “Аполо”.

Цялата ситуация се отрази трудно на туроператорите,

защото българите не пътуваха в чужбина и този летен сезон, коментира пред TravelNews Бейзат Туналъ, генерален представител на “ТЕЗ тур”. Турция тази година трудно се продава заради пожарите, а сега и наводненията. В началото на сезона през май и юни пък беше затворена. По принцип българите не ходят там през юли и август заради горещените и по-високите цени, каза Туналъ. Според него нивото за септември и октомври за Турция на този етап е също много ниско. Няма ранни резервации и всичко ще бъде в последния момент. По думите му Гърция също трудно се е продавала заради PCR тестовете, пожарите и червените зони на някои острови. От туроператора са отменили програмите за летния сезон до Италия, остров Тенерифе и Тунис.

“Няма възстановяване на пътуванията към Гърция

на нивата от 2019 г. Обемите като брой туристи са ниски”, подчерта Дарина Стефанова, управител на “Планет”, който туроператор е специализиран в предлагането на южната ни съседка. Според нея основно пътуват за Гърция собствениците на имоти и българите с над средните доходи. Най-голямо е търсенето на Северна Гърция – районите на Халкидики, Кавала, Парга и остров Корфу. По думите на Стефанова курортът Неа Парамос край Кавала вече се е превърнал в българския Слънчев бряг в Гърция. Там се чува само българска реч, а ресторантите и заведенията обслужват с менюта на български език, допълни тя.

Тази година също не е силна за туроператорите и за организирането на почивки в чужбина, обяви Георги Пасев, управител на туроператора “Абакс”, който пусна многобройни чартъри за различни дестинации. Навсякъде ни искат предплащания за запазване на хотели, полети и транспорт. Клиентите обаче резервират в последния монент и отказват да дават големи депозити, обясни той. Причината е, че потребителите не знаят дали няма да затворят някоя граница или да им искат допълнителни PCR тестове. Затова предпочетоха да си останат в България, каза Пасев.

Той също коментира, че необичайно

Турция и Гърция вървят зле

заради пожарите и сигналите от Министерството на здравеопазването. Пожарите спряха всички резервации в двете държави. Освен това се покачват заболелите, което допълнително отдръпва клиентите, обясни Георги Пасев. Преди това в Гърция са вървели много добре островите Крит и Корфу. “Показателно за слабия интерес беше, че границата с Гърция не беше блокирана от коли през цялото лято”, коментира той.

Очакванията на бранша са да тръгнат повече полети до Турция в края на август, но не е ясно дали ще се осъществят. До момента е нямало никакво търсене. Туроператорите са


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката