Свързани новини

18.02.2021 09:52

Трябваше да ваксинираме първо възрастните и тези с придружаващи болести: Проф. Коста Костов

Видян 3282 пъти | Коментари 4
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изгубихме време и не успяхме да създадем ваксинационни центрове. Една година говорихме за ваксини, но не успяхме да се подготвим добре. Тази позиция изрази пред БНР пулмологът проф. Коста Костов. Той определи ситуацията в момента като „предизвестен хаос и предизвестено безредие“.



Покачването на нивото на заразените е свързано със слабия темп на ваксинация у нас, смята проф. Костов. Все още не сме ваксинирали най-уязвимата част от обществото – около милион и половина души, а това е рисково, заяви той.


„Ако бяхме емпатично общество, не трябваше да поставяме тази подредба на ваксинационните групи. Най-напред трябваше да поставим уязвимите. Какво направиха швейцарците – в първа ваксинационна група сложиха възрастните и тези с придружаващи болести“, коментира той в предаването „Преди всички“.


Медиците можеха да отстъпят на по-възрастните хора, смята Коста Костов. Подредбата на групите за ваксинация у нас той описа като „все една да раздаваш храна за бедните и първо да поканиш ситите на казана.“


„Призоваваме преболедувалите да не се ваксинират. Нека да изчакат. Имаме недостиг на ваксини. Нека да минат първо тези, които най-много се нуждаят“, призова пулмологът.


Ваксинационната програма се бави в момент, в който настъпват нови варианти на вируса, подчерта Коста Костов. „Предстои месец в повишен риск и в този месец трябва да сме много осторожни в освобождаването на мерките.“


Позитивното е, че по-голямата част от обществото е наясно, че основният начин за справяне с пандемията е ваксинацията, отбеляза проф. Костов, но допълни:


„Не успяваме някак си да убедим обществото в ползата от ваксините.“



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 18.02.2021 17:02

    Трябваше да се направи списък на желаещите ваксина имбецили ,които са много по-малко от поръчаните ваксини за да не се дават пари на вятъра.

  • 003 Даа 18.02.2021 10:39

    ТИЯ ХОРА УЧАСТВАТ ВЪВ НЯКАКЪВ ЗЛОВЕЩ БЕЗБОЖЕН ЕКСПЕРИМЕНТ С ХОРАТА. ЯСНО Е ЧЕ СИ ВЗЕМАТ 30 СРЕБЪРНИКА Я ОТ СОРОС Я ОТ БИЛ ГЕЙТС. ЕДНА ВАКСИНА СЕ ТЕСТВА 10 ГОДИНИ. СЛЕД 5 ДНИ ПРИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ КАЗВАТ ЧЕ НЕ Е ОТ ВАКСИНАТА. Я СИ ПРЕДСТАВЕТЕ КАК ЩЕ ОТГОВАРЯТ СЛЕД ГОДИНА -ДВЕ. ИЛИ СЛЕД 5-6 ГОДИНИ АКО СЕ ПОЛУЧАТ НЯКАКВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ . ВИНОВНИ ПАК НЯМА ДА ИМА. СЕГАШНИТЕ АГИТАТОРИ ЩЕ СЕ ПОКРИЯТ КАТО МИШКИ. ВСЕ ПАК ВСЕКИ СИ ИМА ГЛАВА НА РАМЕНЕТЕ И ДА МИСЛИ. ЯСНО Е , ЧЕ РАЗЧИТАТ НА СТРАХА НА ХОРАТА.

  • 002 od 18.02.2021 10:35

    Голямо кандърдисване за тия ваксини. Нямал ида стигнат. Цялата работа е че по принцип българина като чуе че нещо няма да стигне за него и бърза да го вземе. Явно това е целта да набутат ваксините. Вече стана ясно че никой не ги иска

  • 001 Тихомир Томов 18.02.2021 10:02

    Трябваше България да не воюва срещу съюзника си Германия да не се стигне до днес !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци