Товарен кораб, задвижван от вятър, отплава, за да направи корабоплаването по-екологично

Свързани новини

26.08.2023 07:08

Товарен кораб, задвижван от вятър, отплава, за да направи корабоплаването по-екологично

Видян 7079 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Голям червен товарен кораб на име Pyxis Ocean се отправи на първото си плаване този месец. Но за разлика от повечето други преди него, този се захранва отчасти от вятъра.

Корабът, нает от американската транспортна фирма Cargill, е оборудван с две WindWings (вятърни крила) - големи стоманени платна с височина 37,5 метра (123 фута), проектирани от британската компания BAR Technologies и произведени от индустриалния партньор Yara Marine Technologies.

Очаква се крилата да доведат до намаляване на емисиите с до 30%. Според разработчиците, ако се използват в комбинация с алтернативни горива, икономиите ще бъдат още по-големи.

Пътуването, което започна в Китай и в момента се насочва към Бразилия, ще изпробва технологията.


Вятърна енергия

Корабоплавателната индустрия произвежда повече от един милиард тона въглероден диоксид всяка година, което представлява близо 3% от глобалните емисии, причинени от човека. През юли секторът се ангажира да намали замърсяването на планетата с топлина до нула "до или около 2050 г. " Използването на вятъра е един от начините за постигане на тази цел. Макар че това не е нова концепция (ветроходните кораби датират отпреди повече от 5000 години), през последните години се появяват нови технологии за задвижване с помощта на вятъра.

Огромни хвърчила и роторни технологии са изпробвани на товарни кораби в опит да се намали зависимостта им от дизелово гориво. Но според Международната асоциация на ветроходните кораби днес работят само около 20 големи търговски кораба, оборудвани с вятърни двигатели.


Навлизането на Cargill - един от най-големите търговци на селскостопанска продукция в света, който транспортира около 225 милиона тона стоки всяка година - може да окаже влияние.

Джон Купър, главен изпълнителен директор на BAR Technologies, казва пред CNN, че участието на компанията е било от съществено значение за набиране на скорост за WindWings. "Те са водещи, а другите хора гледат с уважение какво правят", казва той.


Увеличаване на мащаба

Едно от основните предимства на проекта WindWings, който се съфинансира от Европейския съюз, е, че предлага решение за модернизация, което може да помогне за намаляване на въглеродните емисии на съществуващите плавателни съдове. По данни на Cargill 55% от товарните флотилии в света са на възраст до девет години


Според Cargill крилата не само спомагат за намаляване на емисиите на кораба, но също така помагат на собствениците на плавателни съдове да изпълнят новите индустриални правила за енергийна ефективност и да спестят пари чрез намаляване на разхода на гориво. Компанията твърди, че при средностатистически глобален маршрут WindWings могат да спестят 1,5 метрични тона гориво на крило на ден, като е възможно да спестят повече при трансокеански маршрути. Фирмата отбелязва, че това може да стане още по-важно при използването на по-екологични горива в бъдеще (като амоняк и метанол), които се очаква да струват повече.

Експертите отбелязват, че за да станат широко разпространени технологиите с помощта на вятъра, тяхната цена трябва да съответства на икономиите на гориво, които те осигуряват.

WindWings са изработени от композитни материали от стомана и стъкло и преди корабът да влезе в пристанище или да премине под мост, те могат да бъдат сгънати на палубата, за да се избегнат сблъсъци. Те бяха монтирани на Pyxis Ocean в Шанхай, преди корабът да отпътува за Сингапур, където беше зареден с гориво и официално пуснат на вода.

Ефективността на крилата ще бъде внимателно наблюдавана по време на маршрута, за да могат да бъдат направени подобрения в дизайна, преди той да бъде произведен в мащаб.

Купър казва, че BAR Technologies вече има и други договори в процес на изпълнение, включително кораб, нает от Vale, който е оборудван с четири WindWings и е планирано да отплава от Шанхай през септември.

"Очакваме с нетърпение да подкрепим световната корабоплавателна индустрия при преминаването й към по-екологични и чисти двигатели и дизайн", казва той.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв